Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Režisérka Claire Denis povede v Praze master class a představí svůj thriller Parchanti spí dobře

Kultura

  18:00
Francouzská režisérka a scenáristka Claire Denisová bude dalším hostem v sérii filmových lekcí edukativního projektu Cinergy v Praze. Její veřejná přednáška se uskuteční 29. září od 16:00 v Kině 35 Francouzského institutu. Speciální projekce jejího posledního filmu Parchanti spí dobře, kterou režisérka osobně uvede, bude tamtéž následovat 30. září od 19:00.

Režisérka Claire Denis. foto: Reprofoto

Claire Denis se narodila v Paříži v roce 1948, ale dětství strávila v koloniální Africe, kde její otec působil jako důstojník. Toto období se později stalo námětem jejího režijního debutu Čokoláda, který natočila až jako čtyřicetiletá. Dlouhá léta totiž působila jako asistentka režie.

Nejprve začala studovat ekonomii, kterou brzy opustila a nastoupila na pařížskou filmovou školu IDHEC (současná La Femis), kde dnes vyučuje. Denis si pečlivě vybírala projekty, na kterých se podílela. Spolupracovala s mnoha klíčovými tvůrci moderní kinematografie Wimem Wendersem, Jimem Jarmuschem, Johnem Cassavetesem či Jacquesem Rivettem. Momentálně pracuje na sci-fi snímku High Life, kde hlavní role ztvární Robert Patinson a Patricia Arquette, držitelka Oscara za vedlejší roli ve snímku Chlapectví.

Její poslední film je psychologický thriller Parchanti spí dobře s Vincentem Lindonem a Chiarou Mastroianni v hlavních rolích. V temném dramatu z noční Paříže se námořní kapitán Marco Silvestri (Lindon) vrací narychlo na souš, aby pomohl své sestře Sandře (Matroianni), jejiíž manžel spáchal za tajemných okolností sebevraždu... Film uvede režisérka v pátek 30. 9. od 19.00 v kině 35 Francouzského institutu.

Cinergy je edukativní platforma pro rozvoj talentu a znalostí začínajících filmařů i filmových nadšenců bez tvůrčí ambice, pomocí série pravidelných „master class“ a přednášek tematicky souvisejících s prací pozvaného zahraničního filmového tvůrce.

„Projekt jsme založili loni, ale dramaturgicky navazuje na festival Fresh Film Fest. V tomto duchu se snažíme oslovovat originální tvůrce zejména artových filmů, jejichž tvorba právě rezonuje na světových festivalech, nebo jdou již dlouhodobě svou vlastní cestou a ovlivňují podobu kinematografie. Takovou osobností je Claire Denis,“ komentovala její pražskou návštěvu organizátorka Radka Weiserová.

V rámci tohoto projektu už v Praze představili svou tvorbu oceňovaný rumunský režisér Corneliu Porumboiu, britský režisér a producent Duane Hopkins, rakouský filmař Götz Spielmann či belgický kameraman v Cannes oceněného snímku Chronic Yves Cape. Denis se v Praze setká i se studenty a absolventy FAMU.

Mater class Claire Denis, kterou bude ve čtvrtek 29. 9. moderovat filmový publicista Pavel Sladký, proběhne v angličtiě bez českého překladu.

Autoři: ,