Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Richard III. na Hradě uzavře Shakespearovské slavnosti

Kultura

  7:00
PRAHA - Úspěšná novinka letošních Letních shakespearovských slavností – hra Richard III., se vrací na Pražský hrad. Příběh o královském vzestupu i pádu uzavře letošní ročník divadelní přehlídky. V hlavních rolí uvidíte Jiřího Langmajera, Kláru Issovou, Simonu Postlerovou a Karla Dobrého.

Shakespearovské slavnosti Richard III. foto: Viktor Kronbauer, Agentura Schok

"Richard III. je rozhodně nejnavštěvovanějším titulem letošního ročníku. Jen v Praze ho zatím vidělo asi 13 tisíc diváků," říká mluvčí slavností Magdalena Bičíková. Představení však viděli diváci také na Slezskoostravském hradě a brněnském Špilberku.

V roli zkaženého, ale zároveň šarmantního vévody z Glostru se představí Jiří Langmajer. Jeho partnerku – Richardem sváděnou Lady Annu – ztvární Klára Issová, v roli vévody z Buckinghamu diváci uvidí Karla Dobrého.

Zlý Richard III.

Hru režíroval slovenský divadelník Martin Huba. "Nemohu se smířit s představou, že se nějaký člověk zlý už narodí a ve zlu si pak může nevysvětlitelně libovat," vysvětluje režisér. Postavu Richarda III. se proto rozhodl "trochu zlidštit, vysvětlit a ne jen vytvořit další z řady richardovských zrůd".

Scénu vytvořil Jozef Ciller, kostýmy navrhl Milan Čorba a hudbu složil Jan P. Muchov.  Richarda III. můžete vidět od 27. srpna do 7. září na Pražském hradě.

Autor: