Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Román jako cesta k měkkému přistání

Současný nejznámější japonský spisovatel přiletěl včera do Prahy, aby dnes převzal mezinárodní Cenu Franze Kafky. Před deseti dny vyšel v Odeonu v překladu Tomáše Jurkoviče jeho román Kafka na pobřeží z roku 2002. Spisovatelova návštěva i plánovaná úterní autogramiáda (od 16 do 18 hodin v Paláci knih Luxor) jsou výjimečnou událostí i proto, že Haruki Murakami se publicitě vyhýbá.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

CechoAmik

2. 11. 2006 2:37
Zajimavy clanek, zda se ze zasveceny pohled na lidskou existemci

Dobrty postreh take jeho jeho nazor na supl;ovani nabozenske spirituality literaturou. To, co ceska pravice, pocinaje otcem Klause a konce jeho poghrobky, jsa odkojena materialsmem komunismu stale - ke skode skutecne pravicove politiky a zeme jako takove - je to, ze za viru a nabozenstvi, ktere na Zapade (zde v Japonsku) a v uspesnych zemich hraje po staleti zasadni ulohu, oni sami NIC NENABIZEJI Jen, jako komuniste pred nimi, jakesi nekoncici "zvysovani zivotni urovne", jakysi "raj na zemi". Pritom kapitalismus a nabozenstvi se dopklnuji uz jen pozitivnim pohledem na svet, ODSALENOU GRATIFIKACI, duverou, ze zitra bude lip, ze prace a snazeni bude nakonec - zde, treba uspesnym, podnikanim nebo na onom svete vecnym blahem, odmeneno. Japonsko, se svoji uspesnou a predlouhou tradici a uspesnym dneskem i zitrkem (kolik tisic hrdych Cechu, se ZLATYMA RUCICKAMA pro Japonce uz dela a bude delat?) a mame se cemu priucit. Uzitecny rozhovoer!

0 0
možnosti

Brett

2. 11. 2006 0:26
Pan spisovatel plete jablka s pomeranci

Studentske boure na zapadnich univerzitach v roce 1968 byly "revoluce" proti demokracii, rekl bych z rozezranosti. V Ceskoslovensku slo o zivot celeho naroda ci narodu a zivot pod totalitni knutou.  Byl jsem svedek obojiho.

0 0
možnosti

CechoAmik

2. 11. 2006 2:39
Jako na kazde boure a revolucni vybuchy, spolecnosti na rok 1958 reagovaly

Rici, ze na Zapade nebo v Japonsku studenti revoltovali "z prezranosti" e nepochoppeni lidske [podstaty a prizorenosti. Ta chce, vsude, vzdy - i ve vasem priade - stale vic. Jinak by nmebyl pokrojk, nebo "pokrok", ze:)

0 0
možnosti

kokos

1. 11. 2006 19:47
mam ho rad!

skutecne,  me taky pride hard boiled wonderland jako velmi dobre promyslenej a prozitej text, to neni kniha, kterou odlozite a zapomenete o cem byla. cetl jsem to pred rokem , dodnes se k tomu vracim, umi vyborne vyjadrit nektery pocity, v tom je fakt silnej spisovatel, a ctenare presvedci aby je prozil taky. Ctu docela dost soucasnou literaturu, ale za posledni dva roky je pro me hard boiled wonderland asi nejsilnejsi zazitek /no kolmacka se mi libil taky dost:-)/

... a treba wild sheep chase se mi libilo mnohem vic nez kafka na pobrezi. mam pocit, ze kafka je prelozeny hlavne kvuly ty cene. Na jih od hranice je nejjednodussi a stejne jako norsky drevo relativne realisticky, tj. taky zkousnutelny pro beznyho ctenare, ovsem MH ma celou radu doslova sci-fi nebo fantasy povidkovejch knih, který jsou taky moc pekny. nevim, jestli ovsem budou pana prekladatele bavit, ale treba after the quake se cte jednim dechem, tv people taky....

ja bych mu tu nobelovku proste pral, protoze posledni japonec, kterej ji dostal byl Kenzaburo Oe, a to rozhodne neni moc lehky cteni. Murakami Haruki je srozumitelnej i u nas.

0 0
možnosti

TJ

14. 11. 2006 1:03
Nejen kvuli cene...

Kafka Na pobrezi nebyl prelozeny kvuli cene, ale proto, ze slo o nove dilo, ktere zatim nebylo prelozeno do mnoha jazyku, takze byla trochu vyzva, na kolikatem miste v poradi se umisti cestina... Notabene, prace na prekladu zacaly cca v zari 2004, cena Franze Kafky byla udelena v breznu 2006.;-)

0 0
možnosti

FU festival

31. 10. 2006 11:51
FU festival kratkeho filmu

FU festival kratkeho filmu – II ročník

Kinokavárna Pilotů, Donska ul. PRAHA VRŠOVICE

3,4 a 5.11. 2006

http://www.fufestival.tk (http://www.fufestival.kvalitne.cz)

Vstupné zdarma bude použité ako morálna podpora obyvateľom slovenskej dedinky Praha (okr.Lučenec).

0 0
možnosti

Nenipotreba

31. 10. 2006 7:13
o nicem

Problem tohoto rozhovoru je,ze ten japonec nerekl celkem nic :-/ jako vzdycky vsichni japonci .............za dalsi japonci prohrali valku jako agresori .Do 2.svet valky valcili o sto pero a nikdo z japoncu nechce o tom moc mluvit,zajimave.V japonsku samotnem filosofie skoro neexistuje,takze nechapu redaktora,jak mohl vlozit do ust tomu japonci takovou nesmyslnou otazku a jak muze vubec ten japonec mluvit vubec o nejake.

0 0
možnosti

Pepa

2. 11. 2006 0:10
Sam jste o nicem.

Jakpak dlouho jste zil v Japonsku, pane experte? A japonsky umite?

0 0
možnosti

IDOL

30. 10. 2006 15:58
MOŽNÁ, KDYŽ UŽ VÁŽIL CESTU DO NAŠÍ KRÁSNÉ VLASTI, ŽE ...............

............... BY MU UDĚLALO RADOST NABÍDNOUT MU SPISOVATELSKÝ KURZ U MISTRA VIEWEGHA, NE?

0 0
možnosti