Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Rudá armáda měla nechat Čechy nacistům, reagoval na stopku ruský spisovatel

Krok českého nakladatelství Argo ukončit vydávání knih ruského spisovatele Sergeje Lukjaněnka vedl autora k ostré reakci. Upozorňuje na údajné protiruské nálady v naší společnosti a ve vší vážnosti se zamýšlí, zda bylo správně, když nás Rudá armáda osvobodila z područí nacistického Německa. Populární fantasy autor přitom veřejně podporuje ruskou agresi na Ukrajině.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Asi by nás osvobodili američané a my bychom se vyhnuli 45 let sovětské komunistické devastace.

2 0
možnosti

Již 30. dubna žádal Winston Churchill Trumana, aby Pattonova 3.armáda, která v té době již byla u našich hranic, osvobodila Prahu. Předpokládal, že Stalin závazek z Jalty umožnit demokratické směřování osvobozených zemí nedodrží. Truman odmítl, aby americká armáda překročila demarkační linii ujednanou v Jaltě, protože předpokládal, že bude Stalina potřebovat ve válce v Tichomoří. Tehdy bylo ještě před prvním úspěšným testem jaderné bomby. Právo osvobodit středoevropské země tak aktéři vnímali jako odměnu, která v budoucnu CCCP umožní vytvořit z těchto zemí své vazaly. Stejně tak, Prahu neosvobozovala Rudá armáda, ale Vlasovci. Za zmínku stojí, že ČSR osvobozoval především 2. a 4. Ukrajinský front. V obou tvořili většinu řadových vojáků Ukrajinci (důstojníků ne, tam měli většinu Rusové). Nejspíš ale ten ruský mužik by si představoval stejný postup, jako v případě Varšavy, kterou záměrně Rudá armáda nechala zmasakrovat, když na několik týdnů těsně před Varšavou zastavila svůj postup, aby

1 1
možnosti

umožnila nacistům utopit Varšavské povstání v krvi.

0 1
možnosti
Foto

Hlavně Rudá armáda ani tak neosvobozovala, jako spíše přes nás táhla na Berlín. Ale že by si v Moskvě řekli, že nás musí osvobodit tak to asi nebude pravda.

0 2
možnosti

Na Berlín táhla přes Polsko, přes nás vůbec nemusela.

1 0
možnosti

Že na tebe pošlem Pavla Nového s traktorem!

2 0
možnosti

No Rudá armáda nás osvobodila a zachránila Československo od nejhoršího. Ale za cenu 45 let potlačování svobody a zpátečnictví. Naše památky moc nešetřili, některé zámky celkem vybydleli. Přesto za záchranu díky, ale za těch 45 let jsme si to oddřeli, už si nic nedlužíme. Že se Rusové diví, že jich a jejich tanků máme po krk je jejich problém, už jich má plné zuby celý svět.

6 0
možnosti

Ale houbelec, za 40 let komunismu si můžeme sami. Vybrali jsme si ho dobrovoně sami a bez nátlaku. Když si někdo zvolí komunisty, tak se nemůže divit, že neodejdou, nikdy se tím ani netajili. A v 68 si komunisté pozvali Ukrajince s Ukrajincem Brežněvem. Kdyby tu nebyli komunisté, nebyli by tu Ukrajinci.

2 0
možnosti
Foto

K61a78r51e12l 50Š91u71b61r79t

22. 3. 2022 18:26

Skoda, ze jste nenechali 8-o

0 0
možnosti

To jste měli, Ivánku. A my nemuseli ztratit svobodu na mnoho let a spoluobčany co vaše SMĚRŠ odvekla do lágrů na sibiři.

2 1
možnosti

P83e35t17r 66Č94e46c32h

22. 3. 2022 18:02

Hm, to ta Rudá armáda udělat měla. Poněkud přitroublý pan spisovatel si patrně neuvědomuje, že v takovém případě by ČSR a následně ČSSR nemuselo zažít 41 let komunistické diktatury.Rusáci totiž liž několik set let zotročují okolní státy, ČSR nevyjímaje. Dlužno ovšem přiznat, že Češi, Moravané a Slováci proti tomu nic nedělali a dobrovolně do jha Rusáků lezli.

2 1
možnosti

Na Slovensku komuniste volby jednoznacne prohrali. Do jha Rusaku vlezli bohuzel predevsim Cesi.

5 0
možnosti
Foto

M68a31r87e36k 44H23u81r36t

22. 3. 2022 18:01

Mužiky je třeba držet zkrátka a za ostnatým drátem v té jejich ruské rezervaci.

2 1
možnosti

S těmi protiruskými náladami má pravdu, bylo to tu už dávno před touhle válkou.

A upřímně, díky za mínusy;), občas mám na některých diskuzích i já pocit, že někteří lidé by snad byli raději, kdyby tu tenkrát zůstali Němci.

Náckove jsou v každé společnosti, dokonce i v Rusku, což mi přijde úplně absurdní, asi by bylo fajn nepřikládat jim větší význam, než opravdu mají.

0 0
možnosti
Foto

>kdyby tu tenkrát zůstali Němci<

Aha, ona nebyla zadna druha fronta?

Tak nevim co Americani delali az v Plzni?

0 1
možnosti