Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Skvělá herečka s kritickým pohledem, vzpomínají umělci i politici na zesnulou herečku a disidentku Chramostovou

Chramostová se angažovala v disentu a samizdatu, patřila k prvním signatářům Charty 77. foto: ČTK

Praha - Za skvělou herečku a odvážnou ženu označilo ministerstvo kultury Vlastu Chramostovou, která v neděli zemřela. Její umělečtí kolegové na ní obdivovali mimo jiné schopnost kritického pohledu a odstupu. Signatářka Charty 77 zemřela v neděli ve věku 92 let.
  11:41aktualizováno  19:08

Chramostová spojovala 20. a 21. století české kultury a politiky a nikdy neztratila schopnost kritického pohledu a odstupu, uvedl v reakci na hereččino úmrtí ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant. V československé a české kinematografii podle něj zůstává Chramostová neobyčejně silnou, monumentální osobností. „Patos, který herce dokáže tak často zradit, ji vždy posiloval a byl autentickou součástí jejího působení v divadle, ve filmu i ve společnosti,“ dodal.

Herečka Vlasta Chramostová.
Divadelní a filmová herečka Vlasta Chramostová za své nekonformní postoje po...

Herec David Prachař, který se s herečkou setkal mimo jiné v Divadle Kolovrat a byl s ní v poslední době v užším kontaktu, obdivuje na Chramostové schopnost vrátit se na jeviště po dvacetileté pauze, vynucené podpisem Charty 77. „Je to obdivuhodné a ojedinělé,“ řekl Prachař a dodal, že i návrat po mnohem kratší době bývá pro herce těžký.

Ve 14 letech mi dvorní rada udělal horoskop. Bylo v něm všecko, i smrt mého syna, popisovala Vlasta Chramostová

Podle Prachaře byla Chramostová jedním z mála lidí, kteří dokázali otevřeně psát o svém vztahu ke vstupu do komunistické strany. „Od té doby jsem nic tak svobodného a objektivního nečetl,“ uvedl herec. Dodal, že až do své smrti byla Chramostová schopná nadhledu. „Nepropadala žádným sentimentům, ani nad svým životem, ani nad okolím,“ řekl Prachař.

Zármutek na úmrtím Vlasty Chramostové vyjádřilo ministerstvo kultury. „Skvělá divadelní a filmová herečka, jedna z prvních signatářek Charty 77, odvážná žena, vzácný člověk,“ charakterizovalo ji ministerstvo na svém twitterovém účtu.

Chramostová si na konci 90. let zahrála i v oceňovaném filmu režiséra Vladimíra Michálka Je třeba zabít Sekala. Michálek na ni podle svých slov nejraději vzpomíná ve spojení s jejím druhým manželem, kameramanem Stanislavem Milotou, který zemřel letos v únoru. „Oni byli taková úžasná dvojice, skvěle se doplňovali. Vždy kolem nich bylo spousta humoru,“ zavzpomínal v neděli Michálek. Chramostovou měl Michálek rád i proto, že s ní mohl mluvit otevřeně. „I když mezi námi byl ohromný generační rozdíl, přesto se člověk tak necítil. Ona byla velmi citlivá, otevřená ke všemu. Měla velké srdce a byla statečný člověk,“ uvedl a dodal, že je škoda, že takových statečných lidí v poslední době odešlo více.

Filmový producent Jaroslav Bouček, který rovněž stál za snímkem Je třeba zabít Sekala, řekl, že měl to štěstí, že s Chramostovou spolupracoval na jejích dvou velkých filmových rolích, včetně Odcházení od Václava Havla. „Já na ni vzpomínám s velkou láskou. Vážil jsem si jí. I když byla víc divadelní herečka, měl jsem to štěstí, že jsem s ní točil dva velké a krásné filmy, které jsou oba ve zlatém fondu české kinematografie,“ uvedl.

Chramostová kdysi o své životní pouti řekla, že prožila tři životy - herecký, disidentský a život návratu. Ten byl pro ni po roce 1989 jako herečku podle jejích slov nepopsatelně těžký, což potvrdil i Bouček. „Ona byla víc divadelní herečka než filmová. Je to úplně jiné. Vím, že Vladimír Michálek s ní měl o tom dlouhé hovory. Pak se s tím poprala úplně skvěle a roli matky Sekala zahrála naprosto skvostně. Byla tak velká profesionálka, že se dokázala vyrovnat s tím, že ve filmu dlouho nehrála,“ dodal Bouček.

Chramostová byla statečná žena, vzpomínají politici

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil úmrtí Vlasty Chramostové za velmi smutnou zprávu. „Odešla vynikající herečka a statečná žena,“ uvedl na Twitteru.

V obdobném duchu jsou i další reakce z politické sféry. „Byla nejen vynikající herečka, ale také statečná žena, kterou osud nešetřil v osobním ani v pracovním životě. Její otevřenost, odvaha a vytrvalost, s nimiž se dokázala postavit nepřízni doby, pro nás zůstávají stejně významné a inspirující jako její umění,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček na Twitteru napsal, že Chramostová byla statečná, zásadová a lidská. „Velká umělkyně, velký život, velký osud,“ uvedl.

Senátor Pavel Fischer připomněl, že herečka byla jednou z prvních signatářek Charty 77. „Měla vnitřní morální pevnost, kterou neotřáslo ani dvacet let zákazů a perzekucí. Takoví lidé jsou vzácní. Čest její památce,“ napsal.

Za obrovskou ztrátu označil úmrtí Chramostové předseda TOP Jiří Pospíšil. Chramostovou charakterizoval jako velkou herečku a statečnou ženu, která se nebála postavit komunistickému zlu a bojovat za svobodu a demokracii.

Lítost nad odchodem herečky vyjádřil i předseda hnutí STAN Vít Rakušan. „Nechť odpočívá v pokoji ať už se státním pohřbem, nebo bez něj. Úžasné na této dámě je totiž právě to, že byly pro ni důležitější činy než gesta,“ napsal na Twitteru.

Podpisem Charty 77 velmi pomohla disentu

Podpis Vlasty Chramostové pod Chartu 77 byl pro disent velice významný díky její známosti mezi veřejností, uvedla bývalá disidentka a spolupracovnice LN Petruška Šustrová. Důležitá podle ní byla i schopnost Chramostové a jejího manžela sdružovat lidi.

„Vlastu Chramostovou v roce 1977, kdy podepsala Chartu, samozřejmě lidé nemohli nepamatovat jako herečku,“ uvedla Šustrová. Díky tomu její podpis mohl oslovit širší okruh lidí, než dokázali veřejnosti méně méně známí signatáři dokumentu. Chramostová projevovala odvahu už před podpisem Charty 77, připomněla. Se svým manželem, kameramanem Stanislavem Milotou, pomáhala natáčet dramatické události srpna 1968 v Praze.

Chramostová navíc podle Šustrové dokázala kolem sebe sdružovat lidi. „Do toho Prysku (obce na Českolipsku - pozn. red.), do té jejich chalupy, spousta lidí jezdila,“ řekla Šustrová.S Vlastou Chramostovou se setkala naposledy zhruba před měsícem. „Byla zesláblá, byla na tom hodně špatně, ale byla naprosto při smyslech,“ dodala.

Vlasta Chramostová byla statečná žena a mimořádná herečka. Odvedla obrovskou práci, řekl brněnský dramatik a signatář Charty 77 Milan Uhde.

Ombudsmanka, jedna z mluvčích Charty 77 Anna Šabatová vzpomíná s úctou a obdivem na Vlastu Chramostovou. Mluvila i o bytovém divadle u Chramostové. 

„Jako herečka v nejlepších letech, v rozkvětu divadelní i filmové kariéry, se dokázala milované práce vzdát, aby dostála svým pevným morálním zásadám a postojům. Ale nepodlehla tíži své situace, naopak, napřela síly do pořádání soukromých představení u sebe doma,“ uvedl Institut umění — Divadelní ústav. Bytové divadlo Chramostové se podle institutu stalo pozoruhodným fenoménem divadelní kultury 70. let minulého století.

Ruml: Vždy jednala po svém a nikdy neslevila

Podle  politika a disidenta Jana Rumla zemřela jako šťastný člověk. Ve svém životě, knihách a divadelních rolích vyjadřovala podle něj vždy statečnost. Ať se dělo cokoliv, tak se vždy řídila svým vlastním názorem a nikdy z těchto kritérií neslevila, řekl Ruml.

Ruml byl Chramostové nablízku, když letos v únoru zemřel její manžel, kameraman Stanislav Milota. Přemítala podle něj o svém životě s velkým vtipem a velkou dávkou sebeironie. Naposledy ji Ruml navštívil v pátek dopoledne v nemocnici, kdy její život zřejmě již mířil ke konci.

Přátelé se jí podle Rumla snažili vytvořit bezpečné zázemí. „Její smrt se dala očekávat. Člověk pozoroval, jak fyzicky slábne, ale duchovně a duševně byla neuvěřitelně čilá. To říkala i moje žena, která u ní byla chvilku před její smrtí. Smály se a vyprávěly si vtipy,“ uvedl.

Herečka Vlasta Chramostová.

Ruml také připomněl, že Chramostová byla významnou disidentkou a angažovala se 17 let ve prospěch lidských práv a svobod. „Ano, ona by si zasloužila mít státní pohřeb. Myslím si, že řada lidí to takto cítí a že v duchu toho se bude posledního rozloučení s Vlastou Chramostovou účastnit,“ poznamenal v souvislosti s dnešním prohlášením předsedy Ústavního soudu a signatáře Charty 77 Pavla Rychetského. Ten uvedl, že pokud si někdo zaslouží pohřeb se státními poctami, je to právě Vlasta Chramostová. Pohřeb se státními poctami připravuje na příští sobotu vláda ve spolupráci s rodinou pro zpěváka Karla Gotta, který zemřel v úterý. 

O nedělním úmrtí Vlasty Chramostové informoval mluvčí národního divadla Tomáš Staněk. Poslední rozloučení s herečkou Vlastou Chramostovou na jevišti historické budovy Národního divadla bude v pondělí 14. října v 11:00, oznámil mluvčí scény Tomáš Staněk. Program a seznam řečníků zatím není znám, bude ale podobný, jak tomu bývá v případech, kdy se česká první scéna loučí s významnými osobnostmi. U rakve zesnulého se v takovém případě mimo jiné střídají čestné stráže uměleckých kolegů.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...