Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Souboje o kultovní sitcomy jsou věcí prestiže. Netflix koupil práva na 30 let starý seriál za 11 miliard

Sitcom Show Jerryho Seinfelda (1989-1998). foto: NETFLIX

Oblíbené sitcomy jsou i přes své stáří sázkou na jistotu. Každá z velkých streamovacích služeb se snaží některé z nich zařadit do nabídky. Netflix, který před nedávnem přišel o Přátele, nyní zakoupil za obrovskou sumu Show Jerryho Seinfelda.
  5:00

Sitcom Show Jerryho Seinfelda byl už od svého uvedení ohromným hitem. Šlo o takový ohromný úspěch, že sitcom svému hlavnímu aktérovi zajistil v té době téměř pohádkové bohatství - jen v roce 1998 si Jerry Seinfeld přišel díky sitcomu na 267 milionů dolarů.

Sitcom Show Jerryho Seinfelda (1989-1998).
Sitcom Show Jerryho Seinfelda (1989-1998).

Mediální gigant Netflix nyní dal téměř dvakrát tolik, tedy 500 milionů dolarů (téměř 11 miliard korun), aby pro sebe práva na vysílání Show Jerryho Seinfelda zajistil na příštích pět let. Proč ale Netflix za ohromnou částku kupuje třicet let starý seriál, jehož vtipy a popkulturní narážky již dávno nejsou aktuální?

Show Jerryho Seinfelda vznikla na objednávku televize NBC v roce 1989. Kromě samotného Seinfelda, který v té době zažíval vrchol jako stand-up komik, je pod seriálem podepsaný i Larry David. Toho proslavil sitcom Larry, kroť se, kde se zhostil hlavní role. 

Legrace > příběh

Díky absenci nějakého hlubšího příběhu se Show Jerryho Seinfelda přezdívá Seriál o ničem.

Děj vypráví o životě fiktivní verze amerického komika Jerryho Seinfelda a jeho třech přátel - bývalé přítelkyně Elaine (Julia Louis-Dreyfusová), dobrým kamarádem Georgem ( Jason Alexander) a sousedem přes chodbu Cosmou (Michael Richards). Místo složitých dějových linií zobrazuje přátele, jak se baví o docela všedních náležitostech lidského života. 

Ačkoliv seriál si poměrně dlouho hledal publikum, od třetí série dál sledovanost jen rostla. Show Jerryho Seinfelda zažila zlatý věk sitcomů, kdy se jednotlivé televize předháněly v žebříčcích sledovanosti. Vznikaly divácké hity jako Přátelé, Frasier, Jsem do tebe blázen nebo Fresh Prince

Show Jerryho Seinfelda se těšila diváckému zájmu i dlouho po své premiéře. Kromě častých repríz přímo na NBC pronikla i do jiných zemí včetně České republiky. Seriál ještě pod anglickým názvem Seinfeld začala vysílat TV Nova, později ho převzala TV Prima. Ústřední postavu Jerryho Seinfelda namluvil Petr Rychlý. 

Uplynulých deset let je mediální svět svědkem rychlého rozmachu streamovacích služeb. Aby každá z nich nalákala potenciální diváky, musela vytvořit lákavou knihovnu jim dobře známých seriálů a filmů. Jedním z takových lákavých produktů byla i Show Jerryho Seinfelda. V roce 2015 ji po lítém finančním boji pro sebe získala na šest let služba Hulu. 

Službu Netflix tato výhra konkurence v té době nejspíš netrápila, protože v té době měla ve své knihovně sitcomy Kancl, Na zdraví nebo již jednou zmíněné Přátele. To vše se změnilo s letošním příchodem služby HBO Max, která pobrala kompletní katalog svého provozovatele, mediálního konglomerátu WarnerMedia. Netflix tím přišel o Přátele. NBC zase odkoupila Kancl pro svou službu Peacock. 

Není se tedy čemu divit, že Netflix sáhl právě po Seinfeldovi, když letos Hulu vypršela práva. O důvodu výše astronomické částky 500 milionů dolarů se dá spekulovat. Streamovací společnosti do nového obsahu investují ohromné peníze, ale nikdy není jasné, zda z něčeho skutečně bude takový hit, jako se nyní Netflixu povedl například s Hrou na oliheň. Show Jerryho Seinfelda je sice třicet let stará záležitost, ale co se týče diváckého zájmu jde o léty prověřenou sázku na jistotu, o potenciálu nalákat nové předplatitele ani nemluvě. Nezměnilo se tak vůbec nic - kultovní sitcomy jsou tak i po desítkách let věcí prestiže. 

Dostupnost vybraných sitcomů v ČR

Přátelé - HBO 
Kroť se, Larry - HBO
Kancl (americká verze) - Amazon Prime
Parks and Recreations - Amazon Prime
Potvora (Fleabag) - Amazon Prime
Jak jsem poznal vaši matku - Netflix
Partička IT (Ajťáci) - Netflix
Zpátky do školy - Netflix 
Brooklyn 99 - Netflix
Nezdolná Kimmy Schmidt - Netflix
Show Jerryho Seinfelda - Netflix
Dobré místo - Netflix

V Česku jsou na streamovacích platformách zatím nedostupné například Fresh Prince, Frasier, Kancl (britská verze), studio 30 RockRaymonda má každý rád, Zlatá sedmdesátá, Kutil Tim nebo Scrubs: Doktůrci. Některé z nich nabízejí služby, které v ČR ještě oficiálně nejsou, jako je například Hulu.