Čtvrtek 20. června 2024, svátek má Květa
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Souhlasím, můj humor je infantilní

Spisovatel Petr Šabach (1951), podle jehož knih natočilo duo Petr Jarchovský a Petr Hřebejk filmy Šakalí léta, Pelíšky a Pupendo, vydal v Pasece již desátou prózu s názvem Občanský průkaz, která se opět vrací do 60. let a následné normalizace. Kniha se drží již několik týdnů na špičce tuzemského žebříčku prodejnosti.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

MK

13. 10. 2006 6:48
Vadí nevadí

Přátelé, na to, jak se vám to nelíbí, nad Šabachem dost dlouho mudrujete. Mám jeho humor rád, přečetl jsem všechny jeho knížky a je nás s tímto pokleslým vkusem kupodivu dost - viz prodejnost jeho knih. Petře, nenechte se otrávi;-)t

Mimochodem kdo z vás už OP četl?!

0 0
možnosti

Antišabach

12. 10. 2006 23:09
Co Vám chybí...

Vaše knihy, pane Šabachu, se mi nelíbí. Několikrát jsem je otevřel v knihkupectví, ale nikdy jsem si nic od  Vás nekoupil. Prostě jsem nemohl... Po přečtení několika odstavců jsem nabyl dojem, že píšete pro psaní, pro hromadění nezajímavých řádků na kšeft. Chybí cit  a velikost vlastního hlubokého prožitku,  velikost prožitých obav,  bolesti... Vaši hrdinové se nepárají  ani s českým slovem - mluví jazykem krkajících pivních štamgastů v hospodě 4. cenové skupiny. Možná, že by se našel někdo, kdo by to vydával za autentický moderní lidský projev, ale kdyby žil Čapek, kroutil by hlavou a rozbolela by jej krční páteř. Krása slova? Ve Vašich knihách není.  Možná je to četba pro generaci lidí, kteří začínají a končí každou větu slovy "vole" a žijí v domněnce, že je to to nejpřátelštější oslovení.

0 0
možnosti

hendrixx

16. 10. 2006 12:12
Re: Co Vám chybí...

Vraťte se raději ke svému Platónovi. Pokud se zde chcete chlubit svým hlubokým prožitkem nad velikostí vlastních obav a bolestí, které tak niterně pociťujete, když po knihkupectvích štítivě listujete soudobou povrchní literaturou, pak jste patrně na špatné www adrese......   povýšený snobský indolente.

0 0
možnosti

Jarda Cervenka

12. 10. 2006 20:46
kvalita

Myslim, ze nezalezi z ktere doby dej knihy je - ale zalezi na kvalite literarni, na zajimavosti pribehu, na myslence. Kde je Cesky Joyce, Hamingway, Kundera, Faulkner......atd?

0 0
možnosti

V.

16. 10. 2006 14:39
Re: kvalita

Mám dojem, že jednoho českého Kundery jsme se už dočkali. =)

0 0
možnosti

pepek

12. 10. 2006 16:53
Pane Petr

ze Shakespeare nema zadny humor? To snad nemyslite vazne, je ho  tam spousta a jen namatkove, co me napada, tak ta sluzka z Romea a Julie ...muj muz, tem stary dobrak, to decko zdvih a povida - na celo padas Julko, vid, az budes velka, budes padat nazad. A verte mi ci ne, prestala narikat a rekla - budu.....Tak to jen namatkove, neni to presne, pamet selhava, ale takovych mist v Shakespearovi najdete spoustu. A pro mne to humor je. Pokud jde o toho Kunderu, ja to neslysel, a pokud rekl to o tym prumernym instalaterovi, tak si myslim, ze zaplat panbu i za ty prumerny instalatery. Jen kdyz to spravi.

0 0
možnosti

teodora

13. 10. 2006 9:29
Re: Pane Petr

Máte pravdu, v Shakespearovi je humor všudypřítomný, prolíná se s tragédií, vždyť je i v Hamletovi! Jenže to není šabachovský humor, někdy je kouzelný, někdy velmi složitý, někdy až trapně naivní... Prostě psal pro jinak myslící lidi a mrzí mě, že to pan Šabach jen tak plácne. Mně zas nic neříkají jeho Dejvice a doba, kterou nepamatuji - a přitom u Škvoreckého jsem se nad ní až otřásla. Ano, kdosi to tu poznamenal, je to příliš pohodové na to jaká to byla hrůza. Šabacha nemusím - je to pořád stejné.

0 0
možnosti

André

12. 10. 2006 14:34
PRAVDA A LÁSKA

je to takoví klasický pravdoláskař, správňák...tedy vůl;-D

0 0
možnosti

dick

12. 10. 2006 21:25
Re: PRAVDA A LÁSKA

a ty ses andre co zvladne tak maximalne napsat jednu radku do debaty na lidovkach a za ni soupnut stupiniho smajlika ;-D

0 0
možnosti

R

12. 10. 2006 12:26
ubohost kultury

problém je, že všichni píší a točí o tom samém - 40-80. léta - ale to už trošku nudí, vtipné to moc není .... napsat čtivou knihu ze současnosti nebo na nějaké netradiční neobehrané téma, natočit takový film, který by se zabýval současností a nebyl tak strašně ubohý, jako všechny české filmy s podobnou snahou od revoluce - to je kumšt

0 0
možnosti