Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Šperky, sochy i motorka sebevražedného atentátníka. Výstava v Náprstkově muzeu ukáže poklady z Afghánistánu

Afghánistán

  13:05
PRAHA - Jedinečné předměty zapůjčené z kábulského Národního muzea Afghánistánu nabídne v pražském Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur od 5. února do 30. dubna výstava s názvem Afghánistán - zachráněné poklady buddhismu. Expozice přestavuje památky afghánského buddhismu z období 1. až 9. století doložené zejména archeologickými výzkumy na lokalitě Mes Ajnak.

Afghánistán – zachráněné poklady buddhismu foto: ČTK

„Výstava je výjimečná především proto, že ne vždy se podaří uspořádat výstavu artefaktů přímo z Afghánistánu. Pokud vím, je to druhá podobná výstava, která se v Evropě uskutečňuje,“ řekl ČTK generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. „Její výjimečnost je i ve složité přípravě, protože Afghánistán je stále válečná zóna. Zajímavá je i tím, že jsme ve spolupráci s afghánskou stranou pomohli řadu věcí zachránit a restaurovat,“ dodal.

Výstava, jejíž příprava trvala přes tři roky, nabízí přibližně 150 exponátů, jejichž pojistná hodnota přesahuje 100 milionů korun. Návštěvníci uvidí například drahocenné šperky, buddhistické skulptury a plastiky, keramické nádoby nebo zlaté a stříbrné mince.

Výstava je doplněna o artefakty a fotografie z Vojenského historického ústavu Praha, které dokumentují nasazení českých vojáků na území Afghánistánu. Na snímku je motocykl asijské provenience blíže neurčené značky, za jehož řídítky seděl sebevražedný útočník z hnutí Tálibán.

Důležitým krokem k uskutečnění výstavy bylo podepsání memoranda mezi Ministerstvem kultury Afghánské islámské republiky a Národním muzeem ČR V roce 2014 během pracovní návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Afghánistánu. „Jedná se o památky všech společných předků. Artefakty nejsou jen naše, ale celého světa,“ zdůraznil na dnešní tiskové konferenci v Praze Ghulam Nabi Farahi, státní ministr pro parlamentní záležitosti Afghánské islámské republiky.

Afghánistán – zachráněné poklady buddhismu
Afghánistán – zachráněné poklady buddhismu

Expozice Afghánistán - zachráněné poklady buddhismu je pokračováním výstavního programu s názvem Okno do světa, který přináší do Náprstkova muzea mezinárodní výstavní projekty. Projekt začal v roce 2014 a od té doby byly návštěvníkům představeny kultury Súdánu, Ázerbájdžánu a Bhútánu.

Výstava je doplněna o artefakty a fotografie z Vojenského historického ústavu Praha, jež poukazují na účast českých vojáků na území Afghánistánu.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...