Pondělí 27. května 2024, svátek má Valdemar
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

PP

Každý máme své informace a i u nás jsou už novináři, kteří se nebojí napsat pravdu. Vojáci NATO na Ukrajině už jsou, mezi mrtvými jsou i Češi. Jde jen o to, kdy jejich nasazení překročí pro Rusy přijatelnou hranici a ti nasadí zpočátku jen taktické jaderné zbraně.

Možnost k dohodě byla, ale Kyjev jí odmítl. Teď mají silnější pozici Rusové, takže by zřejmě nebyli ochotni k rozumnému kompromisu ani oni.

Ukrajinci se o svou kulturu báli tak intenzivně, že úředním jazykem je pouze ukrajinština přestože ji dosud neovládá výrazná menšina obyvatel. Třeba i nově jmenovaný velitel armády, nevím zda se ji už naučil primátor Kyjeva. Mně strýček "gůgl" napsal, že ji v soukromém styku používá polovina Ukrajinců.

Prostě války jsou svinstvo a rozumní a slušní lidé by měli usilovat o mír, který je tím obtížnější, čím déle válka trvá. Proto zastánci válek dělají vše, aby se protahovaly.

BS

Ukrajině zakázané zbraně pochopitelně žádná země nedodá....... (spisovatelka Iva Pekárková)

iRozhlas 7. 7. 2023 USA darují Ukrajině kazetovou munici, ta je v mnoha zemích zakázaná jako ‚nelidská a bezohledná‘

Spojené státy dodají Ukrajině v mnoha zemích zakázanou kazetovou munici. Výjimku ze zákazu šíření nebezpečných zbraní podepsal prezident Joe Biden. Náboje mají Ukrajině pomoci v její protiofenzívě ve válce s Ruskem, nový balík vojenské pomoci oznámil v pátek Pentagon. Ve většině členských zemí Severoatlantické aliance je tato kontroverzní munice zakázaná, Spojené státy ale patří k 8 z 31 členů NATO, které kazetovou munici vyrábějí a používají. (konec citace)