Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V Botticelliho obrazu je ukryta anatomicky přesná kopie lidského srdce. Zamaskoval ho jako granátové jablko

Kultura

  8:21aktualizováno  9:13
Řím - Italský renesanční malíř Sandro Botticelli zachytil na jednom ze svých obrazů v granátovém jablku anatomii srdce. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnil tým pod vedením chirurga a odborníka na lékařství v umění Davida Lazzeriho v časopise věnovaném kardiovaskulární a hrudní chirurgii.

Srovnání detailu granátového jablka z obrazu se srdcem. foto: Oxford University Press

Granátové jablko drží v ruce dítě na obraze madony se šesti anděly (Madonna della melagrana), který visí ve florentské galerii Uffizi. Botticelliho podle badatelů inspiroval další renesanční génius Leonardo da Vinci, který se lidskou anatomií zabýval.

Botticelliho obraz kopírující anatomii srdce.

Alessandro di Mariano Filipepi, známý jako Sandro Botticelli (1445-1510), byl italský renesanční malíř, významný představitel florentské školy. K jeho světově nejznámějším dílům patří obraz Zrození Venuše či Primavera.

Na druhém ze jmenovaných děl malíř podle Lazzeriho namaloval ve stromoví nad postavou ve středu kompozice pro změnu plíce. 

Freska v Sixtinské kapli Stvoření Adama. Okolo Boha má být tvar mozku.

O malbě lidských orgánů se spekuluje i u jiných malířů. Michelangelo Buonarotti například údajně ztvárnil mozek na fresce Stvoření Adama, kde se Bůh dotýká prsty Adama. Podle interpretace zveřejněné serverem The Verge malba ztvárňuje, že Bůh předal Bohu nejen jiskru života, ale také intelekt.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...