Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Nedůvěra Mozartovi nesvědčí. Tím nejlepším na Figarově svatbě ve Stavovském divadle jsou výkony sólistů

Figarovou svatbou po Donu Giovannim a Cosi fan tutte ukončilo pražské Národní divadlo sérii nových nastudování Mozartových oper na libreta Lorenza Da Ponteho. Právě ve Stavovském, resp. Nosticově divadle s jeho historií jediného dochovaného divadla, kde Mozart své opery řídil, je víc než jinde zásadní otázka, jak k Mozartovým operám přistoupit.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J48a76n 93J29e87l90í71n82e73k

14. 6. 2023 16:54

Nadutí páni režiséři či naduté režisérky jsou dnes zhoubou našich divadel. To oni rozhodují, co se bude hrát a hlavně JAK se to bude hrát. Žádný Mozart či Verdi jim není dobrý, teprve jejich výklad textu i hudby či výpravy je ten správný. A hlavně s nimi nelze komunikovat, pouze oni či ony mají pravdu. Je to škoda, ale nelze s nimi bojovat.

1 0
možnosti

Vidím, že se (snad) blíží doba, kdy se bude hrát bez adaptací a aktualizací a nebude to projev "hrdinství". Bude to sice hrdinství, ale snad to přijde. Jinak snad ani nejde, jinak se utopíme v nicotě, hlouposti, mizerném vkusu a tak i budeme vychovávat nové generace? To nemůže přece trvat nastálo.

0 0
možnosti

J25a81n 71J40e38l82í38n76e12k

14. 6. 2023 16:59

Bude ještě hůř, pane Kohoute! Chybí ještě, aby režiséři hráli všechny postavy a hlavně, aby do hlediště byli vpouštěni pouze jejich obdivovatelé. Ostatně stejná situace je i v jiných uměleckých oborech. Dlouho a pracně jsem dokumentoval kdysi fotograficky obnovu budovy Národní galerie. Leč fotovýstava k jejímu otevření byla svěřena fotografce, která udělala neostrý nicneříkající záběr z okna (!) a ten byl dvacetkrát kopírovaný umístěn do výstavního sálu. Ten samý záběr, nic víc. Kurátor mi sdělil, že nerozumím umění.

0 0
možnosti