Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Štěpán Kozub jako vyšinutý násilník. Hrana Zlomu se pohybuje v Česku netradičních vodách hororu

Snímek Hrana zlomu (2021). Režisér: Emil Křižka. foto: Bionaut

Kdo je oběť a kdo pachatel? Příběhy dvou dysfunkčních rodin se propojí ve filmové mozaice režiséra Emila Křižky. Film vstoupí do české distribuce 4. listopadu.
  16:15

Dvě rodiny, každá z jiných poměrů. Jeden manželský pár si žije v hezkém domě, ale jejich vztah má k idylce daleko. Druhou dvojici tvoří syn Viktor (Štěpán Kozub) a jeho matka (Pavla Gajdošíková). Oba žijí v nuzných poměrech a též se nedá mluvit o nějaké harmonii. Co se ale stane, když se osudy obou rodin za dramatických okolností propojí? Nejspíše poteče krev.

Snímek Hrana zlomu (2021). Režisér: Emil Křižka.
Snímek Hrana zlomu (2021). Režisér: Emil Křižka.

Struktura vyprávění scenáristy a režiséra Emila Křižky pracuje s nelineární časovou posloupností. Tvůrci filmu podle svých slov pracovali s přesnou vizí žánrového filmu, s nímž chtějí oslovit milovníky temných thrillerů nebo psychologických či gore hororů. Atmosféru snímku navíc podpořili pečlivě vybranými lokacemi, audiovizuálními efekty i speciálně vyrobenými rekvizitami. Režisér Křižka je totiž původním povoláním kamenosochař, což při práci na novince využil. 

Kromě Kozuba a Gajdošíkové si ve filmu zahráli i Alena Sasínová-Polarczyk (Volným pádem, Isabel) nebo Petr Panzerberger (Zátopek, Zloději zelených koní). Autorem experimentálního hudebního podkresu filmu je Jakub Rataj.

Emil Křižka na sebe upozornil již krátkometrážním hororem Ruchoth Raoth z roku 2017. V něm se Štěpán Kozub v roli mladíka Jakuba vyrovnává s přízrakem své matky. Snímek uspěl hned na několika festivalech nezávislých hororových filmů. Film je zdarma ke zhlédnutí na YouTube. 

Témata: Film, Kultura