Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Strohá primářka nebo zpívající učitelka. Připomeňte si známé role Jiřiny Jiráskové

Kultura

  14:15
PRAHA - Česká divadelní a filmová herečka Jiřina Jirásková by ve středu 17. února oslavila kulaté 90. narozeniny. Připomeňte si ji se serverem Lidovky.cz jejími nejznámějšími rolemi.

Herečka Jiřina Jirásková foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Světáci (1969)
Role: Marcela

Parta dělníku si hraje na vysokou společnost, no prosím. To ale dost dobře zvládnou i ženy! Tři poněkud lehčí dívky v podání Jiřiny Jiráskové, Jiřiny Bohdalové a Ivy Janžurové v přestrojení za dámy z vysoké společnosti balamutí bohaté chlapy kvůli penězům. Když ale natrefí na předstírající dělníky, začnou se dít věci! 

Trilogie Slunce, seno... (1983, 1989 a 1991)
Role: Učitelka Václava Hubičková

V dnes již legendární komediální trilogii režiséra Zdeňka Trošky ztvárnila Jirásková roli svérázné učitelky Hubičkové, vždy připravené si zazpívat z okna.

Život na zámku (1995-1998)
Role: Babička

Úspěšný seriál České televize sledoval osudy rodiny Králových. Jirásková v něm ztvárnila roli neodolatelně upřímné matricharchy rodu, babičky Králové. 

Fany (1995)
Role: Primářka Venclovská

Titulní hrdinka, slaboduchá žena (Jiřina Bohdalová), se dostává do péče své velmi strohé a nepřístupné sestry primářky. Soužití obou žen zpočátku provázejí nesnáze, ale rodina je koneckonců vždy rodina...

Pojišťovna štěstí (2004-2010)
Role: Růžena Kekulová

Svérázná hospodyně Růžena Kekulová byla stálicí nováckého seriálu. Ten se pod taktovkou Jiřího Adamce nakonec dočkal pěti sérií. 

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...