Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

V anketě LN Kniha roku vyhrál francouzský román Serotonin, hlasovali pro něj Klaus či Peňás

Kultura

  18:30
Své vítěze zná 29. ročník obnovené ankety Lidových novin Kniha roku. Nejvíce hlasů získal román francouzského spisovatele Michela Houellebecqa Serotonin. Knihu, která vyšla v originálu na počátku tohoto roku, do češtiny velmi rychle přeložil Alan Beguivin a vydalo nakladatelství Odeon.

Vydání románu Serotonin spisovatele Michela Houellebecqa ve Francii. foto: ČTK

Pro příběh stárnoucího muže, který v bezútěšném světě nedokáže najít smysl života a propadá antidepresivům, hlasovali například bývalý prezident Václav Klaus, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, literární kritik Jiří Peňás či překladatelka Dana Hábová.

Román francouzského spisovatele Michela Houellebecqa Serotonin vyšel v...

Letošní ročník ankety, v níž odpovědělo 153 respondentů z řad spisovatelů, literárních odborníků, intelektuálů, ale i politiků, vědců nebo lékařů, charakterizuje návrat prózy, která v předchozím ročníku téměř absentovala. Do první desítky se dostaly ještě tři romány. Silně jsou zastoupeny také paměti a vzpomínky, které mají v první desítce hned tři zástupce. Naopak poezie letos mezi nejčastěji zmiňovanými tituly úplně chybí.

Lidové noviny přinesly anketu Kniha roku poprvé v roce 1928. Již o rok později napsaly, že anketa, v jejímž prvním ročníku zvítězilo Mlčení plukovníka Brambla Andrého Mauroise, „měla pronikavý a trvalý účinek na směr četby nejširšího obecenstva“. Později v anketě uspěla řada knih, které dnes vnímáme jako klasiku: Marketa Lazarová Vladislava Vančury, Povětroň Karla Čapka nebo Nikola Šuhaj loupežník Ivana Olbrachta.

Anketa zanikla spolu s Lidovými novinami v roce 1952 a obnovena byla zásluhou tehdejšího vedoucího kulturní rubriky Jana Lukeše až roku 1991. Stejně jako v časech první republiky pomáhá anketa čtenářům v orientaci na nepřehledném knižním trhu.

Podrobné výsledky ankety a rozhovory s autory si můžete přečíst v sobotních LN.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!