Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Výpravná gangsterka potřebuje čas. Scorseseho Irčan bude delší než Avengers i Pán prstenů

Kultura

  17:00
CHICAGO/PRAHA - Biografický snímek Irčan (The Irishman) oceňovaného režiséra Martina Scorseseho bude mít stopáž 210 minut. Zařadí se tak mezi nejdelší mainstreamové snímky na světě. V hlavních rolích filmu se představí Al Pacino, Robert De Niro nebo Joe Pesci.

Ustupte! Snímek Irishman (2019). Režie: Martin Scorsese. foto: NYFF

Frank Sheeran (Robert de Niro) sice pochází z chudé rodiny, ale vypracoval se až na špičkového gangstera a nelítostného zabijáka. Údajně vlastnoručně připravil o život 25 lidí. Jedním z nich byl i známý mafián Jimmy Hoffa (Al Pacino). Snímek vznikl na motivy knihy Irčan aneb Tak vy malujete kvartýry (česky Leda, 2018) spisovatele Charlese Brandta.

Al Pacino, Ray Romano a Tommy McInnis. Snímek Irishman (2019). Režie: Martin...
Robert De Niro a Joe Pesci. Snímek Irishman (2019). Režie: Martin Scorsese.

Společnost Netflix potvrdila, že snímek bude mít ohromnou stopáž 210 minut, tedy 3,5 hodiny. Díky tomu bude o devět minut delší než pověstně dlouhý Pán prstenů: Návrat krále (2003) ve standardní verzi. Letošní velkolepá podívaná Avengers: Endgame dokonce na Irčana ztrácí celých 28 minut. 

O nejdelší film historie ale nepůjde. Když pomineme různé umělecké (artové) filmy, sestříhané režisérské verze a jiné experimenty, je nejdelším „standardním“ snímkem Jih proti Severu (1939). Výpravná podívaná z americké občanské války s Clarkem Gablem a Viviene Leighovou má stopáž 238 minut. Kriminální drama Tenkrát v Americe (1984) režiséra Sergia Leoneho má v základu 229 minut. V tomto filmu také hraje hlavní roli Robert De Niro. 

Mafiání duší i srdcem

Robert De Niro je dvorním hercem Martina Scorseseho, vystupoval hned v devíti jeho filmech. Pro Ala Pacina půjde ale o úplně první spolupráci s oceňovaným režisérem, který má na kontě filmy jako Vlk z Wall Street, Mafiáni nebo Zuřící býk. Scénář k Irčanovi napsal taktéž velmi oceňovaný Steven Zaillian (Americký gangster, Tlumočnice, Schindlerův seznam). Film je rozhodně v dobrých rukou.

Snímek má udávaný rozpočet 200 milionů dolarů, což z něj jednoznačně dělá nejdražší Scorseseho film. Netflix, který film produkuje podobně, jako to bylo například u kritiky vychvalované Romy režiséra Alfonse Cuarona, snímek vyšle nejdříve na filmový festival v New Yorku 27. září. Do běžné distribuce by se měl dostat někdy koncem roku.

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč