Pondělí 17. června 2024, svátek má Adolf
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Výstava Karel IV. končí, ale...

Kultura

  11:11
PRAHA - Výstava Karel IV. - Císař z Boží milosti v Obrazárně Pražského hradu končí tuto neděli. Unikátní kolekci uměleckých děl rané a vrcholné gotiky, kterou v loňském roce obdivovali návštěvníci Metropolitního muzea v New Yorku, už však běžní návštěvníci neuvidí.

Karel IV. foto: Jan HroudaLidové noviny

Vstupenky jsou definitivně vyprodány, a tak i o posledním víkendu bude výstava otevřena jen těm, kteří si lístky včas zaregistrovali. Způsob, jakým Správa Pražského hradu koordinovala návštěvnost výstavy, je ovšem trestuhodná byrokracie. Velké atraktivní výstavy, které jsou časově omezené kvůli výpůjčkám, se ani ve světě většinou neprodlužují, ale šanci je vidět má každý, kdo přijde a je ochoten věnovat svůj čas - i několikahodinové frontě. Takové se stály například v lednu v Paříži na retrospektivě hnutí dada i nedávno v Berlíně na Melancholii ve výtvarném umění. Karel IV. je navíc díky skvělému „plánování“ poloprázdný, což je rovněž ostudné,

Zhrzení zájemci však mají ještě další možnost. V Národním archivu na Chodovci je také do neděle otevřena jiná unikátní výstava - Doba vlády Karla IV. a jeho rodiny. Jde o expozici archiválií, cenných, převážně středověkých písemností, ale také například pečetí a pečetidel zejména z doby Karla IV. a Václava IV. Ozdobou jsou dva iluminované rukopisy, opis Zbraslavské kroniky a Gelnhausenův kodex. Výstava je otevřena do 17.30 hodin a vstup je volný.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!