Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Začíná Fresh Film Fest. Posvítí si na fanatismus i na disco

Kultura

  7:00
PRAHA - Tima Rotha v roli šestnáctiletého skinheada nebo snímek syna Davida Cronenberga Brandona nabídne mezi jiným přehlídka Fresh Film Fest, která dnes začíná.

Antiviral - film Brandona Cronenberga je zařazen do nesoutěžní sekce Bright Future foto: Fresh Film Fest

Desátý ročník Mezinárodního festivalu debutů a studentských filmů Fresh Film Fest se koná od 28. srpna do 1. září v Praze  - v Kině 35 Francouzského institutu, obou sálech kina Světozor, Studiu Béla Maďarského kulturního institutu, Biu Ponrepo, na FAMU a také v letním kině v Riegrových sadech. Doprovodný program našel útočiště v Klubu Ilusion: přislíbena je tam mimo jiné projekce dokumentu The Secret Disco Revolution následovaná stylovou kostýmní diskotékou a přednáškou, kde by mělo dojít k překvapivému odhalení dosud neznámého přínosu éry disco music světu.

Hlavní nesoutěžní tematická sekce letošního Fresh Film Festu je věnována fanatismu, a to jak ve smyslu pozitivního umanutí a horlivosti, tak negativní posedlosti ideou či vizí. Základem této sekce je soubor snímků britského provokativního režiséra Alana Clarka – k vidění bude mimo jiné televizní film Made in Britain z roku 1983 o dospívajícím skinheadovi, kterého ztvárnil Tim Roth.

Viry od nemocných celebrit

Jednou z atrakcí další nesoutěžní sekce Bright Future (ta uvádí první či druhé celovečerní filmy, které již získaly uznání na zahraničních festivalech) může být sci-fihoror Antiviral od Brandona Cronenberga:

„Syd March pracuje na klinice, která prodává posedlým fanouškům injekce s živými viry získanými od nemocných celebrit. Jednoho dne se ocitne ve smrtelném nebezpečí poté, co se úmyslně infikoval prudce nakažlivým virem,“ přibližuje děj snímku krátká anotace.

Apači a Divná kočička

V soutěžní sekci Fresh Generation nabídne Fresh Film Fest šest snímků, které osobně představí jejich tvůrci. Drama Thierryho de Perettiho Les Apaches (Apači), které mělo premiéru na MFF v Cannes v sekci The Directors’ Fortnight, bude soupeřit s dalšími slibnými tituly: je mezi nimi například hravý minimalistický snímek režiséra Ramona Zürchera, připomínající někomu filmy od Jacquese Tatiho – Das merkwürdige Kätzchen (Divná kočička), uvedený na MFF v Berlíně. Tam měl premiéru též film o rychlém konci dospívání dvou bratrů Hide Your Smiling Faces (Schovejte úsměvy) režiséra Daniela Patricka Carbona.

Do mezinárodní soutěže hraných i dokumentárních studentských filmů Konfrontace bylo podle pořadatelů letos vybráno 21 nových snímků mladých tvůrců z Austrálie, Izraele, USA, Velké Británie, Finska, Polska, Argentiny, Švýcarska, Mexika, Rumunska a také České republiky – tu zastupuje Ponorná řeka didaktiky studenta FAMU Tomáše Polenského.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...