Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Zemřela americká herečka Brittany Murphy, Shellie ze Sin City

Kultura

  7:09
WASHINGTON - Ve věku pouhých 32 let dnes v Los Angeles zemřela americká filmová herečka Brittany Murphy. Příčinou úmrtí byl údajně srdeční záchvat. Nemocnice Cedars-Sinai, kam byla převezena ze svého domu v Beverly Hills, to ale nepotvrdila.

Britanny Murphy (Sin City) foto: Dimension FilmsReprofoto

Hereckou kariéru zahájila Brittany Murphy v amerických televizních seriálech na počátku 90. let, ovšem upozornila na sebe až v roce 1995 vedlejší rolí v teenagerském hitu Clueless (Bezmocná), kde si zahrála po boku Alicie Silverstone. Po tomto úspěchu točila dva až tři filmy ročně; objevila se mj. v oscarovém dramatu Narušení, thriller s Michaelem Douglasem Neříkej ani slovo nebo Ulice New Yorku.

Většího prostoru se jí dostalo koncem roku 2001 v romantické komedii Kluci v mém životě, kde si zahrála s Drew Barrymore. V roce 2002 byla hlavní "hvězdou" experimentálního dramatu Šňup, následoval první megahit, snímek 8. míle s Kim Basinger a raperem Eminemem. Drama pak vyměnila za romantickou komedii Líbánky s Ashtonem Kutcherem. Žánr si pak zopakovala ještě několikrát.

V roce 2005 se objevila v jednom z největších hitů roku, v komiksovém Sin City - město hříchu, kde v malé, ale výrazné roli Shellie zazářila po boku Bruce Willise, Mickeyho Rourkea, Jessiky Alby a dalších hvězd. Letos se objevila ve dvojici spíše průměrných snímcích: thrilleru Across the Hall, hororu Deadline a několika televizních filmech.

Chystala se na pokračování Sin City. Předloni se provdala za scénáristu a režiséra Simona Monjacka.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!