Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Zlaté maliny letos Oscary nedoprovodí, opozdí se

Kultura

  13:20
LOS ANGELES - Vyhlášení nominací na ceny Zlatá malina za nejhorší filmové počiny uplynulého roku se o měsíc odkládají. Podle organizátorů je důvodem příležitost zveřejnit výsledky na apríla.

Loňský držitel Zlaté maliny Ashton Kutcher ve filmu Vrahouni foto: Reprofoto

Nominace na Zlatou malinu byly tradičně vyhlašovány den před nominacemi na Oscara. Stejně tak byly anticeny předávány v předvečer slavnostního vyhlášení cen americké Akademie filmových věd a umění. Letošní udílení filmových anticen se však o měsíc odkládá, i nominační večer proto organizátoři přeložili z 23. ledna na 25. února.

Pro odklad se prý rozhodli kvůli tomu, aby bylo možné vítěze Zlatých malin představit na apríla - v neděli 1. dubna. Zakladatel Zlatých malin John Wilson na internetových stránkách anticen napsal, že něco takového toužil udělat už od 80. let, kdy ceny vznikly. Odložení nominace podle Wilsona také "poskytne hlasujícím více času, aby viděli brak, který se nakonec rozhodnou nominovat".

Nemilované trofeje

Letos se budou Zlaté maliny udělovat už po 32. Cena má podobu plastikové maliny velikosti golfového míčku, usazené na kotouči osmimilimetrového filmového pásu, obojí je posprejované zlatou barvou.

Pro Zlatou malinu si na rozdíl od Oscara ocenění umělci přišli jen zřídkakdy. Maliny se z pochopitelných důvodů nikdy netěšily velké přízni filmového průmyslu. Jejich výrazné časové oddělení od oscarového ceremoniálu tak potěší studia, jejichž produkty se v minulosti ocitaly v ostrém kontrastu s díly oceněnými Akademií.

Zlaté maliny

O Zlatých malinách rozhoduje asi 650 lidí z USA a dalších 17 zemí. Část tvoří filmoví profesionálové a novináři z kulturních rubrik, podstatný podíl na hlasujících ale mají běžní lidé, kteří si platí členství ve sboru, který Zlaté maliny vybírá.

Ceny a anticeny se v průběhu let několikrát i přiblížily, i když se nikdy nestalo, aby byla za stejný výkon udělena Zlatá malina i Oscar. Došlo ale k tomu, že byli na cenu a anticenu nominováni titíž tvůrci za různé filmy: v roce 1993 získal skladatel Alan Menken dva Oscary za hudbu k filmu Aladin a Zlatou malinu za melodii k filmu Newsies. Scenárista Brian Helgeland zase v roce 1998 dostal Oscara za film L. A. - přísně tajné a Zlatou malinu za Posla budoucnosti.

Před dvěma lety byla za dvě různé role na cenu i anticenu nominována Sandra Bullocková - a skutečně získala jak Oscara za film Zrození šampióna, tak Zlatou malinu za Slečnu zamilovanou.

Loni byl nejhorším filmem zvolen Poslední vládce větru od M. Night Shyamalana, nejhůře zahrané ženské role byly podle hlasujících v Sexu ve městě 2 a nejhorší mužský herecký výkon podal Ashton Kutcher ve filmech Vrahouni a Na sv. Valentýna.

Autoři: ,