Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Prague Food Festival nabídne bohatší program. Jaký?

Pavel Maurer každoročně sestavuje žebříček nejlepších restaurací v Česku Grand Restaurant.

UKONČENO

Gastronomická událost Prague Food Festival se blíží, uskuteční se poslední květnový víkend v Královské zahradě Pražského hradu. Letošní motto je „Mysli globálně, papej lokálně“. Jaké kuchařské hvězdy na festivalu uvaří? Co vás čeká za delikatesy? A jaké si organizátoři přichystali novinky? Ptali jste se zakladatele a pořadatele festivalu Pavla Maurera.

položených otázek: 35 | jak se správně ptát | Aktualizovat
  1. Otázka má být stručná a jasná, maximálně tři řádky.
  2. Není možné reagovat na otázku zakládající se na externím odkazu.
  3. Přestože konfrontační otázky vítáme, nesmí překročit hranici slušnosti.
  4. Nepište otázky VELKÝMI PÍSMENY.
  5. Podepište se.
  6. Neopakujte dotazy, které už položili jiní.

Zodpovězené otázky

OTÁZKA (13.4.2012 13:24) Tomas
Co bude vrcholem festivalu? Uvazoval jste o tom mozna pozvat nekterou ze spicek soucasne svetove gastronomie? (Grant Achatz, Jose Andres, Wolfgang Puck, atd.)
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:39)
Před týdnem jsme byl na jednom vzdáleném ostrově, kde večeři o 6 chodech připravovalo 6 michelinských evropských chefů (co chod to kuchař), všechno docela hvězdy (1-3), třeba pravá ruka Gordona Ramsaye Angela Hartnett, uvažoval jsem o tom, ale nejsem si jist, že by naše široká návštěvnická obec byla okouzlena jmény, které znají prakticky jen lidé z branže, nebo fandové gastronomie. Moje touha je jednou pozvat Jamie Olivera, jehož cooking show znám a je fakt okouzlující a věřím, že by ji každý ocenil. Zatím však mimo naše finanční možnosti
OTÁZKA (13.4.2012 13:29) Tomas
Urcite budete souhlasit, ze se ceska gastronomie dramaticky zlepsila za poslednich 5 let. Jak se podle Vaseho nazoru bude vyvijet behem pristich 5-ti let?
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:39)
Pokud se budou pořád zvyšovat daně, tak to nevidím v kvalitě surovin a služeb moc nadějně...
OTÁZKA (13.4.2012 13:31) Tomas
Je nejaky pokrm, ktery byste urcite nepozrel a naopak nejaky, ktery jste jeste neochutnal, ale rad byste?
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:42)
Jsou milióny pokrmů, které bych chtěl, ale ještě jsem neochutnal. Rozhodně však moc netoužím po islandské delikatese - shnilém žralokovi "hakarl", který je zakopán aasi na 5 měsíců pod zem a pak se konzumuje.
OTÁZKA (13.4.2012 13:35) jura
Nevíte o nějaké restauraci kde dělají dobré brambory (na jakýkoliv způsob, nejlépe vařené)?
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:43)
to bych taky rád...
OTÁZKA (13.4.2012 13:41) Petr
Jakou restauraci v Lordýně byste doporučil k návštěvě?
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:45)
Hakkasan - je vrchol čínské gastronomie. Fifteen - Jamie Olivera je zajímavý zážitek. Jinak v Londýně se moc nespletete. Pokud vás zajímají Indie, v Londýně můžete chtít různé oblasti Bihár, New Deli, Bombaj...oni v tom cití značné rozdíly
OTÁZKA (13.4.2012 13:43) Gourmet
Chystate konecne na PFF molekularni kuchyni, jako to bylo na Prague Parade?
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:46)
Nevím co je Prague Parade? Ale molekulární na PFF bude dělat zkušený chef Jiří Štift z Mandarinu Oriental...
OTÁZKA (13.4.2012 13:45) Ela
Koho byste nechal uvařit svou poslední večeři?
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:47)
Svoji milovanou ženu... (pokud ještě udrží vařečku v ruce)
OTÁZKA (13.4.2012 13:48) Jiří
Dobrý den. V které světové restauraci jste se kdy nejlépe najedl?
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:51)
To je moc těžké. Vesnická Le laube v Luberonu Francie, Per Se v New Yorku, nebo v tapas bufetu v Seville na stojáka...
OTÁZKA (13.4.2012 13:53) Jiří
Mám rád chleba se sádlem a cibulí, dostanu to v nějaké "michelinské" restauraci ?
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:52)
to nevím, ale v Praze vám to možná udělají v Home Kitchen
OTÁZKA (12.4.2012 19:06) Karel
Jak je možné, že jste se s tou vaší publikace (myslím tím výběr restaurací) tak prosadil? To jste měl nápad hodnotit restaurace v Česku jako první?
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:53)
Myslím je v 1997 to bylo opravdu první, ale pak se objevilo hodně různých konkurečních projektů "na 2-3 roky", zatímco my jsme vydrželi a věřili...
OTÁZKA (12.4.2012 23:45) Bakunin
Dobrý den, je motto letošního ročníku „Mysli globálně, papej lokálně“ trapná narážka na známé anarchistické "Mysli globálně, jednej lokálně"? A další otázka. Trápí vás, že za chvíli zmizí určité druhy ryb z oceánů (např. tuňák, krab), protože se právě kvůli podobných food festivalům již nestačí reprodukovat?
ODPOVĚĎ (13.4.2012 15:00)
Cítím ve vašich slovech nenávist a zlobu. Slogan není náhražkou, ale spíše bonmotem. Pokud vám uniká jeho význam, je mi to fakt líto, protože další otázkou si sám odporujete. Nicméně odpovídám, je mi to líto, je mi vždy líto, když se mrhá surovinami, když svítí zbytečně žárovka a když rybářské sítě drancují oceány a moře. Festivaly jídla nebo hudby nebo filmu nejsou k tomu, aby ničily, ale aby vzdělávaly a šířily osvětu. Pak třeba se nebude krást pirátsky muzika nebo drancovat naše planeta...protože pochopíme širší souvislosti věcí kolem nás...
OTÁZKA (13.4.2012 11:18) Slávek
Chtěl bych propagovat "španělský ptáček" ve své klasické podobě, protože neznám nikoho, komu nechutná. Příloha k němu je univerzální, dle jedlíka. Vám nechutná, nebo je příliš český ?
ODPOVĚĎ (13.4.2012 15:01)
miluji španělské ptáčky (byť znějí ak cizokrajně :-))), skvěle je dělali v podkrkonošské hospodě U Červinků v Čisté u Horek
OTÁZKA (13.4.2012 14:08) Petra
Dobry den, chtela bych se zeptat, zdali se kuchařům a restauracím PFF vyplácí, jenda vec je sice propagace sebe sama ale druhá je obycejná ekonomika má dáti dal.. a casto jsem slysela, ze skoncí v mínusu a proto už se na PFF nevracejí..jak to je?
ODPOVĚĎ (13.4.2012 15:03)
Zatím máme každoročně více restaurací a podniků, které se chtějí účastnit, než jsme schopni kapacitně uspokojit...co vy na to?
OTÁZKA (13.4.2012 12:22) Pavel K.
Jak se má váš dobrý kamarád Bohumil Kulínský? A sdílíte jeho zálibu ve velmi mladých slečnách?
ODPOVĚĎ (13.4.2012 15:04)
Děkuju, vy jste miláčkové!
OTÁZKA (13.4.2012 14:20) Jarka-vojta-vítek-zbyněk
Ahoj Pavle. Držime palce i letos. Good luck!
ODPOVĚĎ (13.4.2012 15:06)
vy jste skvělí! díky