Diskuze
PUNČOCHÁŘ: Mladí kluci z učňáku? Postrach kuchyně!
Děkujeme za pochopení.
J. Kopeček
To není jen v gastronimii.
Z učňáků, ale i ze škol vycházejí čím dál, tím, větší blbci. Jedinec s maturitou neumí spočítat úkol s trojčlenkou. Když si vzpomenu, jaké nároky na střední škole na nás kladli za mého mládí, tak to je dneska opravdu výsměch. Ti blbci bez kalkulačky neumí ani násobit. Když jim dojde baterka nebo vypnou proud, jsou v řiti. Osobně jsem zažil situaci, když čerstvý průmyslovák počítal otci v garáži obvod roury ke kamnům, aby ji mohli skružit na patřičný průměr. Tak to byl opravdu nářez. Nakonec vzal provázek a původní rouru obtáhl a provázek změřil.
J. Jurax
Re: To není jen v gastronimii.
No, víte, jako čerstvě do praxe do výpočetního střediska nastoupivší vysokoškolák jsem byl svědkem to, jak bezpečnostní technik nemalé fabriky - středoškolák - neuměl spočítat příslušnou koncentraci desinfekčního prostředku do vlastní studny. Protože neuměl spočítat objem válce, tudíž mu informace, že má dát 30 ml na litr byla na nic, ač věděl, kolik metrů vody v té studně má. Když jsem mu telefonicky nadiktoval vzorec a praštil telefonem soudě, že si někdo z nováčka dělá srandu, netušil jsem, že za dva dny dostanu od šéfa tvrdě vynadáno. Protože ten hodnostář nepochodiv u mne šel za mým šéfem a donesl mu papírek, kde byl napsáno píer nadruhou vé a že co je to to píer a to vé. A to bylo v roce 1973.
Pane Puncochar
kde jste byl poslednich 25 let (roku) ? V myslenkovem komatu ?
H. Balzám
Komediant
Chtít po osmnáctiletém sotva dospělém ňoumovi, aby byl hned první den na place zdatným profesionálem a po všech stránkách vyzrálou osobností, je trapnost. Rád bych věděl, jak pan Punčochář zasahuje do vzdělávacího procesu, když je takový odborník? Na to nemá čas? Místo toho by všichni tihle kuchaři chtěli jenom dělat show v televizi, to sype víc než chodit pár hodin týdně někam na učňák předávat zkušenosti. A přitom, když tu máme tolik expertů na vaření ze "starých časů", kdy se víc masa rozkradlo než uvařilo, neměl by to být takový problém, ne?
J. Jurax
Re: Komediant
Chtít po osmnáctiletém sotva dospělém ňoumovi, aby se hned první den na place snažil předvést v co nejlepším světle není zas tak moc.
Samozřejmě musí ukázat, že se něco naučil, předvést základy řemesla, ale hlavně musí projevit snahu. neptat se co za to, ale co udělat. A nediskutovat s šéfem - na to bude čas až mnohem později. Nakonec - pokud ten ňouma není úplný blbec a chce získat místo, tak to ví. A když neví, jeho problém.
V. Komárek
Re: dodatek
Hlavně jak pravicová mládež něco (ne)umí. Já už tu republiku nevytrhnu.
jeden žasne
co se snaží tvrdit stvoření zvané Valerián Komárek. To snad není kromě Semelové ani u komunistů. To i Huml má větší inteligenci. Snad se doby nevrátí, kdy tací měli slovo.
V. Komárek
Typická dnešní pravicová mládež!!!
Žádná úroveň, žádné chování, žádná pokora a hlavně z oboru neuměl zkrátka vůbec nic.
D. Stirský
Jsem oboru zcela jiného, ale jako študák
jsem dělal dlouhodobě ficku a poté výčepního ve známém pražském bufetu Lucerna. Svíčková tam byla vynikající, sekaná rovněž, rýžovou kaši se skořicí jsem zbožňoval. Zvláště jako výčepák jsem se opravdu nadřel: od 8 hodin (narazit sudy resp. tanky) až do 9.30 - kasa, čištění trubek atd. Jen tak tak jsem si snědl oběd a zašel na záchod. Večer jsem byl utrmácený, nohy jsem necítil a padnul jsem do postele. Pak jsem byl také 10 měsíců v menze jako pomocná síla (nultý ročník): černé a bílé nádobí, brambory, sklad, odvoz pomejí, úklid... I tam jsem dřel, slovy Nečasovými, jako kůň. A kuchaři a pomocné kuchařky rovněž. Na "šéfech", na řezníkovi atd. bylo vidět, že to jsou lidé vcelku vzdělaní, schopní,... Že by to dříve bylo lepší?
Tak tady musím dát
panu Punčochářovi stoprocentně za pravdu. Posledně byl můj velmi slušný příspěvek smazán, když jsem si dovolil nesouhlasit s úrovní českého pohostinství jako celku. Napsal jsem totiž, že je docela problém nalézt dobrou restauraci (mimo velká města), kde by si člověk mohl vybrat jednoduchá, ale kvalitně uvařená jídla, protože většina kuchařů bohužel ani neví, jak takové jídlo má chutnat. A pan Punčochář mi dává za pravdu (a nejen on). Je to také způsobeno pochybnou atmosférou ve společnosti, kdy člověk realizující fyzicky nějakou hodnotu patří do té méně hodnotné části společnosti. A tak nám chybí řemeslníci ve všech oborech a tam, kde je to možné, raději si práci uděláme sámi.
Jiri Janecek
Re: Tak tady musím dát
Vedle se resi pravicovost a komunismus, tak jen par bodu k doplneni vaseho postrehu
1. to jak dobre se najite v restauraci, zavisi na kuchari. To jak dobry je kuchar, zavisi na vedoucim. A to jak dobry je vedouci, zavisi na majiteli... Rekl bych, ze cerstve vyuceny kuchar v Nemecku, Italii ci Francii bude srovnatelne jelito, jako ten nas. To co dela ten rozdil, je podle mne hlavne kvalita (a pristup) nasich "kapitalistu" v oblasti.
2. Spousta lidi, kteri by byli dobrymi kuchari/cisniky jde na jakoukoli ISS, protoze - jak pisete - ta moznost tu je a takove vzdelani prinese lepsi status (i s ohledem na bod 1). Co Prace je malo, lidi moc, skolstvi se tomu trzne prizpusobuje... Co s tim?
3. Pan Puncochar vypada jako clovek, ktery se vyucil ve Zlate huse kdyz byla soucasti RaJ. Takze to svalovani na komunisty (v jinych prispevcich jinych lidi) je mimo... Naopak, tehdy nektere "zamestnanecke benefity" delali z kuchare atraktivni obor a v souladu s trznimi principy zvysovaly jeho kvalitu...
V. Komárek
Ano za dnešní silně pravicovou mládež
můžou komunisti... Jo jo to oni .... né my!!!
Re: Ano za dnešní silně pravicovou mládež
Co s tím má společného pravicovost, to fakt nechápu. A jako už poměrně hodně pamatující člověk musím konstatovat, že úpadek řemesel začal již v sedmdesátých letech. A současný nenáročný kapitalizmus to jen umocnil. No a k Francii bych chtěl dodat, že mí francoužští příbuzní, kteří se tam přestěhovali ještě před 2. světovou válkou, pociťují úpadek francouzského restauratérství. Je to určitě ještě lepší než u nás, ale vliv fastfoodů a rychlost dnešní doby je i tam patrná.