Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Čas dýní. Co se semínky a na co použít dýňový olej?

Baculaté, podlouhlé, se spoustou záhybů. Žluté, oranžové, zelené. Dýně už dávno nemusí skončit jen jako vydlabané příšery. Ze které uděláte nejlepší polévku, které jsou nejlepší na semínka a co si počít s temným dýňovým olejem?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kdyby se Češka Požárová podívala za hranice české kotliny, tak by zjistila, že u nás na Moravě byla již za totáče dýně nejen na okrasu, ale také k jídlu! Pocházím od Slavkova- Austrlicu, kde se vařilo dýňové zelí k vepřové pečení a zvláště se hodilo k pečenému králíkovi. Také je u nás oblíbený dýňový kompot a takto upravená dýně se pak zavařuje. Babička vařila dýňovou polívku s celerem a bramborem. Nastrouhaný celer se nastrouhá a orestuje na oleji, přidá se na drobno rozkrájená velká brambora, opepří se to, přidá se nakrájená dýně, které je největší podíl, osolí se a vaří se tak, aby se zelenina nerozvařila! Takový recept jsem našel ve francouzské kuchařce a je to asi od Francouzů, kteří se kolem Slavkova po válce usadili.

0 0
možnosti