Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Pečená paprika je úžasná. Třeba s česnekem a sýrem

Čerstvá paprika je dobrá, ale pečená a zbavená slupky ještě lepší: sladká, voňavá, měkká… prostě úžasná.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J. Chaloupka

23. 8. 2012 21:36
Nevěřte tomu, zelené jsou výborné,

naopak tlusté červené - tzv. babury, se sice také pečou, ale většinou se plní nebo nakládají. Jak se pečou papriky jsme poznali v Srbsku. Na gril se dají zelené špičaté a obracejí se tak, aby byly pečené ze všech stran. (dají se péct i na suché pánvi nebo plotně, krásně to při pečení voní), Po upečení se vkládají do nějaké nádoby s víkem, třeba kastrol s poklicí. Když jsou všechny upečené, počkáte ještě tak 10 min. a pak lehce sloupnete kůrku. Máme je rádi třeba jen osolené, nebo potřené směsí soli, česneku a oleje. Také se mohou osolit, obalit v hladké mouce a namočit v těstíčku z vejce, hl. mouky a mléka. Je to těsto jako na řídké palačinky. Pak se osmaží na oleji. Tyhle jsou skvělé nejen teplé, ale i studené. Z červených paprik (asi jako tlusté kapie) se na Balkáně vyrábí tzv. ajvar. To se ty papriky upečou, nechají se 24 hodin tzv.pustit vodu (je třeba tu vodu slévat), pak se rozemelou na mlýnku na maso a smaží v pekáči se slunečnicovým olejem a solí (musí se míchat). Smažení trvá cca 20 min. a po té se dají do menších, nejlépe vyvařených skleniček a uzavřou. Pokud je nesníte, tak vydrží i tři roky aniž by se zkazily. Konzervuje je jak sůl, tak olej. Ajvar, který se prodává, je nastavován lilky a podobnou zeleninou, protože čistý z paprik by byl moc drahý. Ale Srbové doma dělají právě ten čistý. Je skvělý.  

0 0
možnosti

K. Pavlik

27. 8. 2012 3:36
Re: Nevěřte tomu, zelené jsou výborné,

Asi zalezi odkud jjsou.My peceme papriky v troube, obcas obracime - vydelavame je az jsou strupovane pak je dame do igelitaku a do studene vody. Oloupame je, nakrajime dame do prisne tajneho nalevu zolivoveho  oleje, specialniho octa  a jinych prisad. Jsou vyborne. U nas jsou tez cervene mnohem lepsi (bohuzel ale mnohem drazsi). Jak rikavala mati- zadarmo ani kure nehrabe. 

0 0
možnosti