Diskuse k článku: KUNC: Proč je jídlo v restauracích ‚drahé‘?

Přihlaste se



REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ,
NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS REGISTRACE

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07.Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.
  • Příspěvků: 158
  • Poslední: 23.4. 2019 17:50
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
J. Jonák 8.4.2019 12:21

Dnes se dělá ze žvance zbytečná věda. Přece jde jen o to nasytit se a neumřít hlady. A se spoustou věcí je to podobně. Na tom je vidět jak euroatlantická civilizace zpohodlněla a zdegenerovala.

Jcch 23.4.2019 17:50

Máte pravdu.

D. Mateju 6.4.2019 7:30

U schvalování nápadu na regulaci počtu restaurací jsem ten blábol přestal číst...

C. Sangrail 7.4.2019 8:11

To jste to autorovi nandal! Přitom je to nejen osvědčená strategie, která funguje v jiných zemích a např. v Praze by pomohla proti vylidňování centra a turistické monokultuře, ale také systém, který má svou logiku: každá městská čtvrť má být do značné míry soběstačná. Má mít své zelinářství, svou opravnu obuvi, papírnictví, potraviny atd. Co z toho máme, že kvůli rostoucím nájmům jsou pomalu v každém domě 1) hadry, 2) banky, 3) restaurace?

J. Strakoš 7.4.2019 9:13

Tak to pojďme zregulovat - pojďme si odhlasovat počet hokynářství na jednu ulici, maximální cenu nájmu na příslušné adrese. A i počet továren a jatek bych do regulace přidal. Nedívejme se na to, že toto kdysi nefungovalo a opět to fungovat nebude.

C. Sangrail 9.4.2019 12:02

Víte, že to fungovalo stovky let, když jsme v Evropě měli cechovní systém? Proč myslíte, že existoval tak dlouho? Protože garantoval obživu každému, aniž by zároveň rušil konkurenci. Pozůstatky máme dodnes: v mnoha zemích se např. omezují koncese na lékárny. Pokud je lékáren hodně, žádná nová neotevře. U nás je to tak myslím s notáři. Taky nemůže být notář na každém kroku. Povolen je jen určitý počet notářů na určitý počet obyvatel. Vadí to někomu? Je to moc "komunistické"?

J. Strakoš 9.4.2019 19:33

N o vadí to především novým notářům, kteří by rádi začali pracovat a nemohou, protože je plno.

A vadí to třeba zákazníkům, pro které notáři nemohou vykonávat některé služby levněji než cechy.

V podstatě to nevadí především (zakládajícím) členům cechu.

A není to komunistické, ale moc centrálně plánované (což byl IMHO jeden z hlavních důvodu, proč to tady před 89-tým nefungovalo)

J. Strakoš 4.4.2019 5:54

Co takhle omezit zbytečná hlášení třeba statistickému úřadu a zmenšit počet kontrol z finančáku, hygieny a jakéhokoliv dalšího úřadu (nikoliv kontrolovaných věcí - prostě to sjednotit). Tyto věci nakonec zaplatí spotřebitel a jsou jedním z důvodů, že práce firmy je drahá i v restauracích.

Ale regulace počtu? To rozhodně ne! Žádná umělá regulace ještě nepomohla nižším cenám.

C. Sangrail 7.4.2019 8:12

Však tu také není řeč o napomáhání nižším cenám. A volná ruka trhu nezachrání centra měst před vylidňováním. Co se týká první části: nevolte "hnutí", které ty věci prosazuje...

J. Strakoš 7.4.2019 9:10

Popravdě, co je tak špatého na vylidňování center? Myslíte, že pokud snížíme počet restaurací na X na m2 přiláká to do centra více lidí?

C. Sangrail 9.4.2019 12:04

Špatného na vylidňování center je spousta, kde začít? Že tam pak není nikdo než turisté? Že to deformuje městský život? Že to přetěžuje dopravní síť, protože lidé se masově hrnou do pár obchoďáků na okraji města? Že se z historického jádra, které dává městu identitu, stávají kulisy?

J. Strakoš 9.4.2019 19:29

Lidé se do obchoďáků ženou z jiných důvodů - a rozhodně jich není pár.

Není to spíše přirozené vyústění situace, kdy bydlení v centru nic závratného nepřináší a proto lidé migrují na kraje měst? A centra nechají turistům, stejně jako dnes lidé nebydlí na hradech, byť kdysi taková adresa byla něčím významná.

Stačí (a už se tak děje), aby na kraje přešly i firmy a do centra není důvpd jezdit.

D. Rajninec 4.4.2019 4:24

Je vidieť , že Pán je odborník !

Prestal som to čítať , ke ́d som sa dozvedel šokojúci vec , že kurence sa chovajú v klietkach ktoré opustia iba raz , cestou na porážku !

Keď si niekto pletie spôsob chovu brojlerov a nosníc na vajcia , tak potom tomu rozumie ! Naozaj chodí po republike a hladá najlepšie suroviny ! To úúúrčite !

J. Tachovsky 3.4.2019 23:24

Zbytecne dlouhy clanek. Odpoved je jednoducha - je drahe protoze jinak by hospodskej tolik nevydelal.

J. Škodák 6.4.2019 15:18

Přesně tak, už jsem to napsal před Vámi. Je to obyčejná nenasytnost českých podnikatelů!

C. Sangrail 7.4.2019 8:14

Ano, ti zloduši mají tu nebetyčnou drzost, že se snaží uživit sebe a své zaměstnance... Správně by nám měli účtovat pouze a výhradně cenu surovin, a to za velkoobchodní ceny. Živit se můžou neprodanými zbytky jídla. Tak jste to myslel?

J. Škodák 8.4.2019 7:45

Přečtěte si zde ostatní moje příspěvky a ne jen tuto reakci, abyste pochopil proč tak píšu. Snažit se uživit a chamtivost jsou rozdílné pojmy.

C. Sangrail 9.4.2019 12:05

Jistě, ale my laici ne vždy rozeznáme, co je chamtivost a co je marže nutná k uživení.

J. Škodák 12.4.2019 15:22

To myslíte vážně, že lidé nerozeznají rozdíly mezi chamtivostí a tím, co je nutné abychom se uživili?

F. Grimes 3.4.2019 21:04

Tak zní to jako by chtěl mít hlavně co nejvyšší ceny, s tím že komu se to nebude líbit, tak toho bude osočovat. A jelikož ví že se to zákazníkům nebude líbit, chtěl by státní regulaci aby neměl konkurenci. Tak věřím že by se mu takto líp podnikalo, ale nemyslím že by to bylo dobré pro zákazníky.

Levné jsou v ČR především obědové meníčka, ale tam jde o lidi které mají půl hodiny volno z práce, tak se chtějí co nejrychleji najíst s kolegy. Nebudou utrácet stejně jak když večer jdou na rande s partnerem. Restaurace které meníčka nevedou otevírají často rovnou večer, což je logické.

Taky není pravda že zdravé jídlo je drahé. Zelenina, ovoce, luštěniny, a houby jsou nejzdravější jídla a jsou skoro zadarmo.

Restaurace kupují jídlo za pár desítek korun, a to pak prodají za pár stovek. A na alkoholu mají ještě vyšší marže, lahev za stovku prodají za 450. Pokud mu tyto marže přijdou příliš nízké, tak může klidně navýšit ceny, žije ve svobodné zemi, ale tato jeho snaha donutit stát/město aby

F. Grimes 3.4.2019 21:06

...stát/město aby zakázali ostatním restauracím podnikat v jeho okolí aby neměl konkurenci mi přijde taková komoušská.

J. Novák 3.4.2019 19:24

Jídlo v restauracích není drahé, naopak je dost často superlevné a podle toho to pak vypadá. Najít vícero dobrých restaurací je třeba už i v krajských městech často trochu problém.

V. Petr 3.4.2019 18:16

Poznámka jednoho profesionála "přes kafe."

Ono je to tak, že to co my nabízíme restauracím jako naši špičku přijde asi na 3 Kč na šálek. Běžný průměr stojí asi 2 Kč na šálek a pokud restauratér koupí ten nejlevnější šunt, stojí ho jeden šálek 1,2 Kč. A najdeme mnoho podniků, které si za kávu účtují třeba 80 Kč a přitom tam dají ten šunt za korunu dvacet...

Je to už pár let, mezi tím ceny stouply.

M. Sottner 3.4.2019 18:34

Děkuji. A tak je to se vším u nás v Kocourkově.

Když se výrobce uskromní prodejce dorovná.

J. Škodák 3.4.2019 18:52

Ano, udeřil jste hřebík na hlavičku. Je to typická nenasytnost českých podnikatelů!

V. Petr 3.4.2019 18:10

Jen bych připomněl, že to špatné polské hovězí šlo především do DRAHÝCH restaurací!

M. Sottner 3.4.2019 18:35

Samozřejmě, že to nejlepší z toho špatného.

P. Kolar 3.4.2019 17:45

Velkou zátěží ceny za jídlo v restauracích (a i jinde) jsou radostné příjmy majitelů. Navíc, dnes se služby nedělají pro lidi, ale pro peníze. Nebo pro money ? To přesně nevím. Za starého byly služby dotovány a nikdo si nedovolil moc náklady natahovat, hned by to od ceňáků chytil. Něco o tom vím. Jo, dnes je to opačně . Čím dražší projekt, tím se toho dá více nakopat.

B. Rameš 3.4.2019 15:23

1) jídlo není drahé, to platy jsou nízké.

2) když pozoruji restauraci, kde je na place víc personálu než hostů, tak to s těmi náklady asi bude opravdu všelijaké. Fakt si nemusím platit osobního číšníka a someliéra.

D. Rajninec 4.4.2019 4:30

Alebo nájsť tých kuchárov čo v dobách nízkch cien varili v tých reštaurácia za 6,5KČS/hod .....

Najdete na Lidovky.cz