Dnes se dělá ze žvance zbytečná věda. Přece jde jen o to nasytit se a neumřít hlady. A se spoustou věcí je to podobně. Na tom je vidět jak euroatlantická civilizace zpohodlněla a zdegenerovala.
U schvalování nápadu na regulaci počtu restaurací jsem ten blábol přestal číst...
To jste to autorovi nandal! Přitom je to nejen osvědčená strategie, která funguje v jiných zemích a např. v Praze by pomohla proti vylidňování centra a turistické monokultuře, ale také systém, který má svou logiku: každá městská čtvrť má být do značné míry soběstačná. Má mít své zelinářství, svou opravnu obuvi, papírnictví, potraviny atd. Co z toho máme, že kvůli rostoucím nájmům jsou pomalu v každém domě 1) hadry, 2) banky, 3) restaurace?
Co takhle omezit zbytečná hlášení třeba statistickému úřadu a zmenšit počet kontrol z finančáku, hygieny a jakéhokoliv dalšího úřadu (nikoliv kontrolovaných věcí - prostě to sjednotit). Tyto věci nakonec zaplatí spotřebitel a jsou jedním z důvodů, že práce firmy je drahá i v restauracích.
Ale regulace počtu? To rozhodně ne! Žádná umělá regulace ještě nepomohla nižším cenám.
Však tu také není řeč o napomáhání nižším cenám. A volná ruka trhu nezachrání centra měst před vylidňováním. Co se týká první části: nevolte "hnutí", které ty věci prosazuje...
Je vidieť , že Pán je odborník !
Prestal som to čítať , ke ́d som sa dozvedel šokojúci vec , že kurence sa chovajú v klietkach ktoré opustia iba raz , cestou na porážku !
Keď si niekto pletie spôsob chovu brojlerov a nosníc na vajcia , tak potom tomu rozumie ! Naozaj chodí po republike a hladá najlepšie suroviny ! To úúúrčite !
Zbytecne dlouhy clanek. Odpoved je jednoducha - je drahe protoze jinak by hospodskej tolik nevydelal.
Přesně tak, už jsem to napsal před Vámi. Je to obyčejná nenasytnost českých podnikatelů!
Tak zní to jako by chtěl mít hlavně co nejvyšší ceny, s tím že komu se to nebude líbit, tak toho bude osočovat. A jelikož ví že se to zákazníkům nebude líbit, chtěl by státní regulaci aby neměl konkurenci. Tak věřím že by se mu takto líp podnikalo, ale nemyslím že by to bylo dobré pro zákazníky.
Levné jsou v ČR především obědové meníčka, ale tam jde o lidi které mají půl hodiny volno z práce, tak se chtějí co nejrychleji najíst s kolegy. Nebudou utrácet stejně jak když večer jdou na rande s partnerem. Restaurace které meníčka nevedou otevírají často rovnou večer, což je logické.
Taky není pravda že zdravé jídlo je drahé. Zelenina, ovoce, luštěniny, a houby jsou nejzdravější jídla a jsou skoro zadarmo.
Restaurace kupují jídlo za pár desítek korun, a to pak prodají za pár stovek. A na alkoholu mají ještě vyšší marže, lahev za stovku prodají za 450. Pokud mu tyto marže přijdou příliš nízké, tak může klidně navýšit ceny, žije ve svobodné zemi, ale tato jeho snaha donutit stát/město aby
...stát/město aby zakázali ostatním restauracím podnikat v jeho okolí aby neměl konkurenci mi přijde taková komoušská.
Jídlo v restauracích není drahé, naopak je dost často superlevné a podle toho to pak vypadá. Najít vícero dobrých restaurací je třeba už i v krajských městech často trochu problém.
Poznámka jednoho profesionála "přes kafe."
Ono je to tak, že to co my nabízíme restauracím jako naši špičku přijde asi na 3 Kč na šálek. Běžný průměr stojí asi 2 Kč na šálek a pokud restauratér koupí ten nejlevnější šunt, stojí ho jeden šálek 1,2 Kč. A najdeme mnoho podniků, které si za kávu účtují třeba 80 Kč a přitom tam dají ten šunt za korunu dvacet...
Je to už pár let, mezi tím ceny stouply.
Děkuji. A tak je to se vším u nás v Kocourkově.
Když se výrobce uskromní prodejce dorovná.
Jen bych připomněl, že to špatné polské hovězí šlo především do DRAHÝCH restaurací!
Velkou zátěží ceny za jídlo v restauracích (a i jinde) jsou radostné příjmy majitelů. Navíc, dnes se služby nedělají pro lidi, ale pro peníze. Nebo pro money ? To přesně nevím. Za starého byly služby dotovány a nikdo si nedovolil moc náklady natahovat, hned by to od ceňáků chytil. Něco o tom vím. Jo, dnes je to opačně . Čím dražší projekt, tím se toho dá více nakopat.