Diskuse k článku: ŠÁDA: Kadeřavá princezna. Kapustu děti nemusí, ale je nejúžasnější druh zeleniny

Přihlaste se



REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ,
NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS REGISTRACE

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07.Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.
  • Příspěvků: 9
  • Poslední: 15.9.2018 15:18
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
P. Sulc 13.9.2018 5:20

Pane kuchari, strcte si toho danka a 50 ingredienci nekam. Staci kapusta, brambor, cesnek a klobasa, uvarte to a s dobrym zitnym chlebem si posmaknete. A neda to moc prace.

Bohuzel, kuchari na lidovkach ziji v domeni, ze cim je jidlo slozitejsi, tim vice budou davem obdivovani. Nebudou !

J. Škodák 14.9.2018 1:15

Tož to vaříme také tak, ale mám jednu praktickou variantu, aby nám ty všechny drahocené vitamíny neutekly do vody. Na dno napařovacího hrnce vložím brambory rozkrojené na poloviny a na ně dám rozrojenou kapustu na čtvrtiny rozkrojenou částí nahoru, osolím a vařím v páře asi 20 minut. Nakrájím uzený bůček na kousky a na pánvi ho orestuji do křupava. Každý dostane na talíř čtvrtku kapusty, kterou přelijeme tím vyškvařeným uzeným bůčkem a k tomumty brambory. Je to rychlé, zdravé a velmi dobré.

P. Sulc 14.9.2018 7:05

Vite, ja na ty vitaminy i mineralya jine zazracne latky kaslu, v podstate cely zivot.Ted je mi 80,co mi ty zazraky pomohou? Ze tu budu o tejden dele? To si radeji posmaknu, at je to treba plne cholesterolu a podobnych jedu. Moji kamaradi,co zili zdrave a dokonce delali nejake sporty, jsou uz davno a davno po smrti a ja, lenoch a brichopas , tu jeste jsem. A doktor chvali, jak dobre vypadam. Jen ta pamet, kdyby byla lepi.

J. Škodák 15.9.2018 11:28

To je mně velmi sympatické a činím tak podobně jako Vy. Když jsme v restauraci, tak projevím přání:„Máte tam pane vrchní něco hodně nezdravého? A prosím žádný design na talíři!" Když se tomu brání, že přece nic nezdravého nemají tak si objednám řízek s opékanými brambory, nebo hranolkami a k tomu tatarskou omáčku. To mají skoro v každé restauraci. Provokuji tak příbuzné a známé, kteří mne nabádají k zdravé stravě a na to jim odpovídám:„Co budete dělat se starým protivným dědkem? Blaze muži, který zavčas sejde ze světa vezdejšího, ale to ví sám Bůh. A tak bude zítra na oběd křupavý bůček se zelím a knedlíkem. Když si k tomu dám pivu a závěrem panáka ferneta, tak si potom dám dvacet a je mně všechno fuk!

P. Sulc 15.9.2018 13:59

Tak tedy ten bucek vam opradne zavidim. Ja jsem uz 50 let v USA a Amerikani jsou paranoidni co se tyce tuku. Prasata zabijeji 80kg,vypadaji spise jako zavodni chrti. A tak o poradny bucek zavadite velice zridka, o skvarky uz vubec ne. A schazi mi velice vinna klobasa,to se dela pry jedine v CR, ani v Nemecku neni. Ale dnes jsem si dall poradnou porci lososa, jenze radeji bych mel kapra, ten tu take neni. No, mejte se fajn.

P. Sulc 15.9.2018 14:07

Jo, jeste neco;kdyz reknu doktorovy,ze je leps zhebnot rychle na infarkt ted,, nez za tri roky na rakovinu a byt ladovanej tydny morfinem, mysli si,ze jsem cvok.Ale rada mych kamardu i bejvalka s tou rakovinou zkoncili, jen s jednim prastil infark.Mel stesti. Doktor me uz par let premlouva k operaci, mam aneurismus, ale stale odmitam.Kdyz to praskne, bude hned klid.

J. Škodák 15.9.2018 15:18

Berete to statečně a k tomu nutno dodat, že i mladí lidé nejsou mimo nebezpečí, neb nevíme dne a ani hodiny. Přeji Vám ještě hodně radosti v podzimu života.

J. Škodák 12.9.2018 15:56

K tomu napsanému bych jenom dodal něco pro vysvětlení, proč se říká také kapustě kel, kchél? Nejen staří Slované v tom pojmenování neměli jasno, ale také Germáni. Německy der Kohl je zelí, nebo kapusta. Přitom kapusta je der Wirsing a aby to nebylo snadné tak ten upravený Kohl je das Kraut a proto je na jídelním lístku napsáno : Schweinebraten mit Knödel und weißkraut(bílé zelí), nebo Blaukraut(červené zelí), nebo také Rotkohl. Jak vidno, tak vyznat se v tom, co je zelí, nebo není, není zase tak jednoduché. U nás na Moravě se však říká kchél a je to vliv německy mluvících obyvatel, kteří ve městech často činili většinu. A proto na Hané máme rčení: Co belo na oběd? Ale kchél. A jaké bel? No dobré bel!

A. Alda 12.9.2018 10:50

Proč děti nemají rády kapustu?

Protože ve školních jídelnách do ní strkají špek.

Najdete na Lidovky.cz