Diskuse k článku: Tlačenka je nechutná. Polkl jsem první sousto a pak ji před tchánem zvrátil, říká italský zmrzlinář

Diskuse uzavřena, nelze přidávat příspěvky

  • Příspěvků: 20
  • Poslední: 2.7.2018 16:08
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
C. Sangrail 2.7.2018 16:08

"Gelato" je zmrzlina. Slovo "gelato" znamená "zmrzlina". Nejsem nacionalista, nejsem jazykový purista, italsky umím, tu řeč miluji, a když mám příležitost mluvit italsky, tetelím se blahem. (Kdo poznal, chápe. Mít italštinu v ústech je požitek.) Přesto odmítám používat v češtině slovo "gelato" jako svého druhu termín. Nebo budeme v češtině tvrdit, že parmezán je "formaggio", protože pro jeho výrobu platí jiná pravidla než pro výrobu nudných českých sýrů?

J. Novák 6.6.2018 4:51

Hovořit o nějakém jídle, že je nechutné, ne důkaz hlouposti. Vždyť přeci někomu chutná, když se krajově připravuje, takže nemůže být nechutné. Člověk s vyšší inteligencí řekne, že jemu to nechutná, né, že je to nechutné.

Jcch 2.6.2018 13:19

Lepší mizerná tlačenka než dobré makarony. Kvůli těstovinám, co žerou pořád, Italy upřímně lituji.

J. Kohout 1.6.2018 22:52

Chudák talián :)

J. Lepka 2.6.2018 10:33

Správný postřeh. Co neservírovat taliánovi taliána s křenem, také typicky českou lahůdku?

J. Kulhánek 1.6.2018 15:26

Jak to bylo? "Ital nezná ten zázrak..." :-)

V. Kotas 2.6.2018 16:57

To by mu musel tento Šípův skvost někdo přeložit do italštiny.

J. Moravec 1.6.2018 13:29

Tak a na hrade mu zabouchnul dvere. Zrout tlacenky a jitrnic nezapomina.

J. Škodák 1.6.2018 19:39

A k tomu ještě teplý ovar s křenem. Pravý italský fernet Branca určitě pomůže !

A. Alda 1.6.2018 13:12

Tlačenka neboli presswurst není česká, ale středoevropská, prapůvodem východogermánská. Je to způsob, jak chutně zkonzumovat i hnusné kusy zvířat, ovšem její výroba i užívání velmi závisí na klimatu.

Tlačenku mám rád. Stejně tak mám rád mušle a jiné fruti di mare. Ovšem kuchyně západogermánská a keltská mi rozhodně nejede - nadívané žaludky ani ovčí oči fakt nemusím.

F. Kusák 1.6.2018 12:31

No, tlačenka není vůbec česká specialita, naleznete ji v různých obdobách v rakouské, německé či slovenské kuchyni. V německy mluvících zemích se ji říká "Presswurst" nebo také "Brühwurst ", ale i jinak. S podobnými výrobky se můžete potkat i ve francouzské nebo španělské kuchyni. My Češi, tedy pokud nejsme vegetariány, máme tlačenku, jako zabíjačkovou specialitu, velmi rádi. Nikomu ji ale nevnucujeme.

F. Doušek 1.6.2018 11:37

Já bych se zase poblil z toho jejich speciál sýra prolezlého červy.

S. Melichar 1.6.2018 11:11

Takhle nám kopnout do národního pokladu...

J. Lepka 1.6.2018 10:31

Akorát, že tláču s octem a cibulí si může s chutí dát i diabetik. A je nás, žel, čím dál víc.

J. Škodák 1.6.2018 9:59

Když jsem poprvé okusil plody mořě v Římě, tak jsem se musel také vyzvracet a při podávání česrstvých mušlí zakápnutých citronem podávaných se šampaňským v Paříži jsem se málem udusil, protože to nechtělo ani do žaludku a ani ven. Jsou to asi skvělé lahůdky, ale můj žaludek zvyklý na kuchyni střední Evropy to odmítá. Inu proti gustu žádný dyšputát!

V. Kopta 1.6.2018 8:14

ital prostě neví co je dobrý... :-)

K. Krejčů 1.6.2018 9:38

Řečeno jinak - Ital je blbec. Ať se klidně dál cpe svými makaróny. A na pivo ať zapomene - Italové přece pijou víno - imrvere.

F. Kusák 1.6.2018 12:37

Italská kuchyně, to je asi široký pojem. Nemám důkaz, ale jistě bychom i v severní Itálii, v tzv. Jižním Tyrolsku jistě našli něco, co naší tlačenku silně připomíná. Jenže tato část Itálie patřila historicky Rakousku a možná, že si tam na tlačence pochutnával Karel Havlíček Borovský.

P. Šraier 1.6.2018 10:18

No na Islandu (nebo kde) zas mají pochoutku ovčí oči, to bych vás teda rád viděl, jestli to víte vy ... ;-)

P. Sulc 1.6.2018 15:40

No, moje iranska zubarka mi take jednou rekla, ze u nich ovci oci paatri k lahutkam. Sice se mi doufl neudelalo, ale zacal jsem radeji mluvit o necem jinem. Na druhou stranu, Americanum se zveda zaludek, kdyz si chvalim jatra ci drzkovou polevku, ani ledvinky ci mozek u nich neobstoji.

Najdete na Lidovky.cz