Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

I v kuchyni se vyplatí šetřit. Poradíme vám, jak snížit spotřebu energií až čtyřikrát

Připravit si pečeni nebo chutný vývar se s rostoucími cenami energií zákonitě prodražuje. I tak je v kuchyni prostor na úspory, aniž bychom nutně museli přestat dobře jíst. Výhodu v tom mají početnější rodiny. Paradoxně sice spotřebují více energie, ale používají ji efektivněji. A ukazují tak vlastně cestu k největším úsporám v kuchyni.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

A kde je to "až čtyřikrát"? Z těch knížecích rad bych mohla teoreticky použít jen to o hovězím, protože takové samozřejmosti jako poklička snad ví každý, ale nejíst kvalitně svůli ceně energií - to nám to vláda zařídila...

2 1
možnosti
Foto

... nic nevařit! Lepší je se jít rovnou pást! Spotřeba elektrické energie 0 a při trávení a následných větrech tyto zachytávat do balónu, po večerech při přežvykování si tím plynem v maštali svítit... Např. čtyřčlenná rodina při tomto druhu stravy toho plynu vyprodukuje ažaž... přebytky můžeme klidně prodávat za „tržní” cenu přes Lipskou burzu...8-o Noné? R^ EU Rv [>-]

2 0
možnosti

Dvouplotynkovy vařič asi ne, ale klasické propanbutanové lahve jsou podle mne dobrou možností. Aspoň na baráku jsem je používal a platba za vaření byla opravdu směšná ( i v tehdejších cenách méně než polovina toho, kdybych si nechal plynovou přípojku jen kvůli vaření).

1 0
možnosti

Nejvíc se ušetří energie při raw stravě.

To jsme to dopracovali.....

3 0
možnosti
Foto

V ledničce se chová vzduch stejně jako v místnosti, nahoře je teplota vyšší a dole nižší. Zkuste vzít do ruky teploměr a měřte jednotlivé police.

1 0
možnosti

Tlakový hrnec vaří 4x rychleji než když se táhne vývar. Rozdíl v chuti nepozoruji také je moc dobrý.

Brambory nebo těstoviny se dají v pohodě uvařit v termosce. Sice to trvá mnohem déle, ale stačí ohřát vodu tou vyplíchnout termosku aby se nahřála, tu pak znovu dohřát, hodit tam brambory, těstoviny nebo rýži podle toho co važím, zalít vodou, zavřít a za 3 hodiny je uvařeno. Vodu z brambor lze ještě použít na česnečku. Samozřejmě jsou na to vhodné termosky na jídlo se širokým hrdlem. Raději vybrat dražší která lépe izoluje. Třeba Stanley:-)

0 0
možnosti

Rýže snad ano, ale brambory? To teda nevím nevím... Ale nezkoušela jsem.

0 0
možnosti

J94o75s44e94f 68P13i75b65i81l

29. 8. 2022 17:12

Když místo zeleninového vývaru schroustám mrkev, petržel, celer, cibuli a další dobroty, tak ušetřím 100% energie a i pár litrů vody...

1 0
možnosti

A když nebudete rozmazlený, můžete se klidně jít pást přímo na louku.

1 0
možnosti

Podle Wikipedie se účinnost mikrovlnek pohybuje od 50 % po „více než 64 %“ u lepších modelů. V žádném případě se nejedná o nejefektivnější způsob vaření vody! Tím je buď ponorný vařič (pokud budu čaj z toho hrnku rovnou pít), případně varná konvice s kovovou nádobou (nejmenší tepelná kapacita nádoby, ale nejsnáze se popálím). Mikrovlnka je efektivní např. pro vaření brambor (neohřívám vodu a jsou za 5 minut hotové).

Přehozená utěrka přes hrnec způsobí, že můžu vařit (třeba ten vývar) na nižší stupeň.

4 0
možnosti