Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Seriály

Řeckou kuchyni v průběhu staletí ovlivňovala Byzantská říše i Evropa. Najdete v ní hlavně olivy, víno, sýr a maso


Dobrou chuť. Řecký salát se sýrem feta a masové špízy na grilu souvlaki. | foto: Shutterstock

Premium Doporučujeme
Tradiční řecká kuchyně je, nebo by rozhodně měla být, jedním z největších turistických lákadel této země. Na území Řecka se od pradávna mísila řada kultur, které se propsaly i do zdejších pokrmů. A právě to ji dělá naprosto jedinečnou.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Neoddiskutovatelný je vliv severoafrické kuchyně, blízkovýchodních zemí i evropského stravování, to vše musíte zasadit do hornaté středomořské země, kde nikdy nebylo příliš prostoru pro zemědělství jako třeba v italské Pádské nížině. K nejtradičnějším surovinám tu už od starověku patří obilniny, luštěniny, olivy a olivový olej, fíky nebo granátová jablka, mezi pastevci ovčí sýr, mléko a o svátcích i jehněčí maso.

Během tisícileté byzantské nadvlády se do řecké kuchyně implementovala spousta chutí z celého Středomoří, zejména prostřednictvím orientálního koření. Moderní řecká kuchyně i dnes stojí na podobných základech jako před stovkami let: čerstvé suroviny, zejména ovoce a zelenina, olivy a olivový olej, místní jogurt, med, ořechy, spousta čerstvých bylin a česneku a víno. To vše je nedílnou součástí zdejší kultury jídla a pití. Ovlivňuje to i způsob, jakým Řekové stolují: klasická řecká hostina spočívá ve spoustě drobných ochutnávek během celovečerního popíjení. Řekové milují dlouhé hlučné hostiny, u kterých se sejde celá rodina. Ani rozdováděné děti v té chvíli nikomu nejsou na obtíž.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?
Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?

40 testerek vyzkoušelo intenzivní zklidňující balzám pro velmi suchou, citlivou i atopickou pokožku Atoderm Intensive baume od Biodermy. Jak balzám...