Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Máme velký tým, slzeli Alžířané po statečné bitvě s Německem

Sport

  8:46
Někteří popadali na trávník a nehybně na něm leželi. Záložník Sufján Fighúlí si přes hlavu přetáhl dres, aby kamerám neukázal slzy. Za ty se naopak nestyděl trenér Vahid Valilhodžič. Fotbalové Alžírsko v osmifinále mistrovství světa svedlo úchvatný boj proti Německu, ale padlo 1:2 po prodloužení.

Islam Slimani padá v utkání proti Německu. foto: Reuters

"Jsme zklamaní, protože jsme cítili, že i tak velké mužstvo jako je Německo jsme mohli porazit," říkal brankář Raís Mbuhli, jeden z hrdinů zápasu.

Překvapili svět, možná i sami sebe. "Všem jsme ukázali, že Alžírsko má velký tým. Celý svět mohl vidět naše kvality," prohlásil hrdý kapitán alžírských fotbalistů Madžíd Búghirra, který se do hry dostal až jako náhradník v závěru.

Alžířané postoupili ze skupiny přes Rusko i Jižní Koreu, ale nejvíc nadchli v osmifinále proti Německu. Jak snadno si vytvářeli šance, jak se soupeři vyrovnali fyzicky, jak do posledních chvil drželi naději na postup.

"O přestávce se nás trenér ptal, jestli si na soupeře věříme, když viděl, jak jsme v prvním poločase hráli. Pokud zůstaneme spolu, můžeme dokázat velké věci," podotkl Búghirra.

"Co nám k postupu chybělo? Nejsem si úplně jistý. Hráli jsme proti velmi silnému soupeři a dostali dva góly. Tak to prostě je. Ale na tom výkonu musíme stavět. Ukázalo se, že můžeme hrát na nejvyšší úrovni," říkal brankář Mbuhli.

Přitom Alžířané neodletěli do Brazílie s přehnanými ambicemi. Loni na Africkém poháru skončili poslední ve skupině za Pobřežím slonoviny, Togem a Tuniskem. Z kvalifikační baráže postoupili přes Burkinu Faso jen díky většímu počtu gólů na hřišti soupeře. V Brazílii však z afrických zemí předvedli nejlepší fotbal a bojovali o čtvrtfinále.

"Jménem všech hráčů bych chtěl poděkovat našemu trenérovi. Vahid Halilhodžič odvedl skvělou práci," řekl Búghirra. "Můžeme být hrdí. Díky všem, kdo tvrdě pracovali. Myslím si, že Alžírsko si vysloužilo respekt. A taky díky našim fanouškům i těm brazilským, jak nás podporovali," uzavřel Búghirra.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!