Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Alžírsko trápilo Němce, favorit vybojoval čtvrtfinále až v prodloužení

Sport

  21:55aktualizováno  1. července 0:40
PORTO ALEGRE/PRAHA - Jeden z favoritů světového šampionátu ve fotbale se na postup z osmifinále pořádně nadřel. Ve vyčerpávající bitvě Německo dlouho nemohlo dát Alžírsku gól, nakonec dalo dva až v prodloužení. Výborně hrající tým sice ještě snížil, ale na víc už neměl čas. Němci se po výhře 2:1 ve čtvrtfinále utkají s Francií.

Andre Schürrle slaví gól v prodloužení osmifinále proti Alžírsku. foto: Reuters

Přes sto dvacet minut nádherné namáhavé bitvy, v níž outsider z Afriky byl favoritovi z Evropy rovnocenným soupeřem. V níž hráče chytaly ke konci křeče.

Šance měly oba týmy, v normální hrací době však gól nepadl. Jen co se rozběhlo prodloužení, německý útočník Müller utekl po levé straně a jeho přízemní centr střídající Schürrle šťastně dostal do sítě.

Druhý gól dali Němci až v samém závěru prodloužení, kdy po rychlém brejku do otevřené obrany Schürrle zakončení odflákl, Özil byl při dorážce nekompromisní. Přesto Němci klid neměli, v nastavení snížil Džabú a pak se hrálo ještě minutu. Až pak si favorit oddechl.

Asi sám netušil, jak proti sobě bude mít silného soupeře. Alžířané vydrželi v nevídaném tempu zlobit celou dobu, o lepší výsledek, o senzační postup, je připravila zbrklost ve finální fázi.

Němci sice měli mnohem víc střel, míč v moci dokonce měli 78 procent času... Ale k čemu to, když v úvodu zápasu si šance vytvářel jen soupeř.

Jako by Němci převzali hru Bayernu se systémem krátkých přihrávek do stran a dozadu. S jejich pomalými postupnými útoky si soupeř věděl rady.

Proti tomu ostře kontrastovala přímočarost Alžířanů, kteří po zisku míče volili nejjednodušší cestu k brance. Neobratní a pomalí němečtí obránci měli velké problém s rychlostí Alžířanů a často jim musel vypomáhat brankář Neuer, který vybíhal daleko mimo pokutové území.

Němci hodně kazili, z následných brejků měli Alžířané v úvodních dvaceti minutách tři šance. Z té čtvrté Slimaní dokonce dostal míč do sítě, ale v momentě přihrávky byl v těsném ofsajdu, proto gól neplatil.

Favorit se postupně zlepšoval, občas se povedla přihrávka za obranu, náběh, ale africký tým perfektně bránil. Tak to Kroos v závěru půle zkusil z velké dálky, Mbuhli nepříjemnou ránu vyrazil před sebe, ale vzápětí zaváhání napravil, když zlikvidoval dorážku Götzeho z pár kroků.

Už bez Götzeho vstoupili Němci do druhé půle a během několika chvil třikrát zahrozili. Zdálo se, že Alžířané svůj výborný výkon - urputnou aktivní obranu a rychlé brejky - neudrží. Ale když kapitán Lahm v 55. minutě o kousek minul horní roh brány, hra se zase vyrovnala.

Němci dál ztráceli míče, po nepřesnostech nestíhali rychlé brejky. Štěstí pro ně, že Alžířané některé z nadějných možností nedokázali vyřešit lepší finální přihrávkou či koncovkou.

Nakonec velké šanci měli přece jen Němci. Deset minut před koncem po centru střídajícího Khediry v jasné pozici hlavičkoval Müller, ale Mbuhli skvěle zasáhl a Schürrleho slabou dorážku vykopl z brány Bikalím. Vzápětí Müller v další příležitosti bránu minul. V poslední minutě ve vyložené pozici hlavičkoval Schweinsteiger jen do míst, kde stál gólman.

Následovalo prodloužení, které rozhodlo.

Německo - Alžírsko 2:1 po prodloužení (0:0, 0:0)

Branky: 92. Schürrle, 120. Özil - 120.+1. Džabú. Rozhodčí: Ricci - De Carvalho, Van Gasse (všichni Braz.). ŽK: Lahm - Hallíš. Diváci: 43 063.

Německo: Neuer - Mustafi, Mertesacker, Boateng, Höwedes - Schweinsteiger (109. Kramer), Lahm (70. Khedira), Kroos - Özil, Müller, Götze (46. Schürrle). Trenér: Löw.

Alžírsko: Mbuhli - Mandí, Mustafá, Bilkalím, Hallíš (97. Búghirra), Ghulám - Lasín - Tajdir (78. Brahímí), Fighúlí, Slimaní - Súdání (100. Džabú). Trenér: Halilhodžič.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!