Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Expert Augusta: Chyběl nám kreativní útočník, proto nemáme medaili

Sport

  6:00
PRAHA - Utrápený turnaj skončil pro českého hokejisty čtvrtým místem. Podle kouče trojnásobných mistrů světa z přelomu tisíciletí Josefa Augusty chyběl výběru Vladimíra Růžičky útočník, který by vymyslel něco navíc. "Ale obrana a gólman zaslouží pochvalu," říká v hodnocení pro server Lidovky.cz.

Hokejový trenér Josef Augusta na lavičce národního týmu. foto: archiv

Co expert Josef Augusta řekl...

Zmar. Češi nedokázali dotlačit puk často i do odkryté brány.

...o gólové produktivitě

Mizérie, to jednoznačně. Nesehráli jsme jediný vynikající zápas. Předváděli jsme takový ten průměr, který nás dovedl až ke čtvrtému místo. V těch posledních dvou zápasech se ale ukázalo, že už Finové i Švédi byli nad naše síly. Za 120 minut jsme nevstřelili ani gól. Ukazuje to, že jsme neměli žádného útočníka, který by dokázal vymyslet něco navíc, přejít přes jednoho hráče. Kluci bojovali, to se jim nemůže upřít. Vždycky měli optickou převahu, ale chyběla tam taková ta individuální dovednost, kreativita, která by vytvořila přečíslení. V tomto ohledu jsme zaostávali, a proto ten víkend dopadl, jak dopadl.

Jiří Hudler (vpravo) přijímá gratulaci za jediný gól na MS.

...o hvězdách za očekáváním

Tomáš Hertl tráví celou sezonu s Thortonem, což je jeden z nejlepších centrů NHL. Takového hokejistu my zkrátka nemáme. Jirka Hudler hraje v Calgary s typově úplně jinými hráči, je s nima na přesilovkách, jsou spolu celou sezonu. A pak přijede na turnaj a je to něco úplně jiného. Podobně třeba Roman Červenka, kterému to šlape v Petrohradu. Výborným příkladem toho je i Honza Kovář. Vyhrál s Magnitogorskem Gagarinův pohár, kde byl v útoku s famózním Mozjakinem a Zaripovem. To jsou hráči, kteří právě přesně dokážou přejít v situaci jeden na jednoho a vytvořit tím pro něj gólovou šanci. To samé Kuba Klepiš. Absence kreativního ofenzivního hráče - v tom si myslím, že byl obrovský problém našeho mužstva.

Obránce Jan Kolář rozhodl prodloužení s Francií.

...o české obraně

Mluví se, že jsme měli mladou obranu. Já bych řekl, že ti kluci tam obstáli. Ať to byl Petr Zámorský nebo Ondra Vitásek. Ukázali, že i v extralize můžou být beci pro mistrovství světa. I Jan Kolář se mi líbil. Je vidět, že co se obránců týče, hýbe se to kupředu. Ale my potřebujeme to samé i s útočníky. Jestliže se v extralize nebude hrát tempo hokej nahoru dolů a útočníci se nebudou snažit o kreativitu, nebude se to lidem ani líbit. V tuhle chvíli, jakým stylem se v extralize brání střední pásmo, nejsme schopni vyprodukovat špičkového útočníka.

Tentokrát to duu Jágr - Růžička na medaili nevyšlo...

...o Jágrově konci v národním týmu

Jeho sezona v NHL je potvrzená, takže já mu budu držet palce, aby tam ještě udělal nějaké rekordy a trošku zahýbal s těma historickýma tabulkama. Protože jeho kariéra byla skvělá. On pro český hokej udělal hodně. Ale že řekl, že už o medaili bojovat nebude? Počkejme si na příští jaro. Pokud tomu ale tak opravdu bude, tak na to má plné právo.

Díky, Sašo! Hráči mohli děkovat Salákovi po každém utkání.

...o brankáři Salákovi

Ukázal, že je velký brankář. Je to dobrá zpráva pro mistrovství světa v Praze, kam rázem máme jasnou jedničku v ideálním věku. Na letošním mistrovství světa Salák potvrdil, že je opravdu gólman světových kvalit. Držel naše mužstvo úplně stejně jako Fin Rinne, Švéd Nilsson a Rus Bobrovskij. Aby se před něj mohl zpátky dostat Ondřej Pavelec, musí předvést stabilnější formu a začít znovu pravidelně chytat v NHL.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!