Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

100. výročí Bicana. Legendární kanonýr byl uveden do Síně slávy FAČR

Sport

  13:02aktualizováno  13:58
PRAHA - Legendární fotbalový kanonýr Josef Bican byl v den 100. výročí od svého narození uveden in memoriam do Síně slávy Fotbalové asociace ČR. Slavnostního aktu na Vyšehradě u hrobu slavného hráče se zúčastnili jeho syn Ivan, generální sekretář FAČR Rudolf Řepka, manažer reprezentace Vladimír Šmicer či dočasný trenér národního týmu Josef Pešice.

Rok 2013: Josef Bican byl v den 100. výročí od svého narození uveden in memoriam do Síně slávy FAČR foto: Mafra - Michal Šula

"Byl to obrovský útočník, kterého bych si teď přál mít v reprezentačním družstvu. Byl to pan střelec, ale i obrovská osobnost," řekl Pešice po obřadu novinářům. "Chci otci poděkovat za to, co udělal pro fotbal, ale i za to, jak se zachoval ve svém životě a ve složitých obdobích nacismu a komunismu, kdy řekl oběma režimům jasné ne," dodal Ivan Bican. Josef Bican, který zemřel 12. prosince 2001, měl být do Síně slávy zařazen už v loňském roce. Proti tomu se však tehdy postavil jeho syn Ivan, podle něhož se FAČR nikdy nevypořádala s tím, že komunisté v minulosti prostřednictvím fotbalu proslulého slávistického střelce perzekuovali.

Předseda asociace Miroslav Pelta ale na začátku roku na galavečeru Slavie v rámci oslav 120. výročí založení klubu perzekuci slavného útočníka odsoudil a omluvil se, že Bican ještě nebyl za svou činnost oceněn. Jeho syn tak už uvedení slavného kanonýra do Síně slávy nebránil. Do Síně slávy jsou voleny významné osobnosti českého a československého fotbalu od roku 2006 při příležitosti vyhlašování ankety Fotbalista roku.

"Bican se jejího vzniku nedožil a nemohl být mezi těmi, kteří si pro uvedení do Síně slávy přišli. Později byla změněna pravidla pro uvedení a členy se stávaly i osobnosti in memoriam. Poměrně dlouho jsme hledali vhodnou příležitost pro uvedení Bicana a ta nastala právě dnes u příležitosti jeho stého výročí narození," řekl Řepka, který předal Bicanovu synovi dekret a plaketu o vstupu do Síně slávy.

Kariéru mu přibrzdila druhá světová válka a následně komunismus

"Nezískal Zlatý míč pro nejlepšího hráče světa, nevybojoval medaile ze šampionátů, dokonce nebyl ani vyhlášen fotbalistou roku, protože tato anketa spatřila světlo světa dlouho po tom, co Josef Bican ukončil svoji obdivuhodnou a, bohužel, i podivuhodnou kariéru. Přesto jeho jméno zná u nás téměř každý," dodal Řepka u Bicanova hrobu. Ten se nachází na vyšehradském Slavíně, kde jsou spolu s Bicanem pochováni už jen dva další sportovci - krasobruslařka Hana Mašková a zakladatel olympismu a lyžař Josef Rössler-Ořovský.  "To je důkazem jeho velikosti, že se jako jeden z mála sportovců dočkal spočinutí mezi velikány našeho národa," dodal Řepka.

Josef Pepi Bican

Vídeňský rodák ve své době patřil mezi nejlepší fotbalisty světa. V roce 1937 přesídlil do vlasti svého otce a o rok později získal i české občanství. Bohužel pozdě na to, aby mohl reprezentovat na MS 1938. Kariéru mu poté přibrzdila druhá světová válka a následně komunismus. I tak podle Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků nastřílel v oficiálních zápasech 1468 branek, což je historický rekord. "Vždy nám bylo ve Slavii předhazováno, že Pepi Bican dal z pěti šancí šest gólů. Je to obrovská legenda Slavie a mrzí mě, že jsem ho nikdy neviděl hrát. Musel to být výjimečný a geniální hráč," řekl Šmicer.

Autoři: ,