Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

55. výročí Slavie: červenobílé barvy znovu až na věky

Sport

  16:00
PRAHA - V sobotu uběhlo 55 let od významného data v dějinách fotbalové Slavie. Její hráči 2. dubna 1956 oblékli znovu dresy, které je proslavily po celém světě, i když klub se tehdy ještě jmenoval podle sovětského vzoru Dynamo Praha. LN přinášejí text připomínající toto výročí společně s unikátními fotografiemi.

Fotbalová Slavia - Podzim 1955. foto: Vladimír Brada.Lidové noviny

Nikdy to nikdo neviděl černé na bílém, a přece měla mít fotbalová Slavia od roku 1951 zapovězené své tradiční červenobílé dresy. Od nového režimu s vedoucí silou KSČ dostala nálepku buržoazního klubu.

Její významní členové z této strany už odešli jinam (Vykoupil, Jandera, Knotek), klub byl decimován i majetkově a prožil neuvěřitelné proměny ve všech sférách. Někteří bývalí funkcionáři (většinou nečekali na vyhazov a sami odstoupili se slovy "tohle už není moje Slavie") dokonce tvrdili, že "ti noví" nejsou ani klubisti. Jsou to "poserové", co se chtějí zavděčit, a na pouhé doporučení komunistů dresy prostě správci nedovolili používat.

Leč, drtivá většina fanoušků červenobílých věřila, že kyvadlo dějin se zase otočí a Slavia, v nařízené podobě podle sovětského vzoru Dynamo, bude zase Slavií. I se svými slavnými dresy. Zde je příběh o návratu k tradici.

1. Jaro 1954
Fotbalová Slavia - Jaro 1954.
Celkem 138. derby Sparty se Slavií se hraje pod názvy Spartak Praha Sokolovo – Dynamo Praha. Domácí tradičně v rudém, Slavia alias Dynamo v hasičské modré.

Nikdo nereptá, nikdo nemá námitky. Hráči se bojí se projevovat a jen hrají. Jsou rádi, že se do klubu mohl vrátit Josef Bican, třebaže mu je už 41 let. Zcela vpravo stojí kapitán Trubač, vedle něho brankář Kabíček a dál Ipser, Marek, Fišer, M. Urban, Andrejkovič, Hubálek, Štádler, Bican a Kocourek.

Zápas prohrávají po špatném druhém poločase 1:5 (poločas 1:2) a Josef Pondělík je na stránkách Československého sportu peprný: "Dynamovci hráli do poločasu dobře, potom ale po hřišti pobíhalo deset hasičů a jedenáctý byl jejich trubač."

2. Podzim 1955
Tentokrát 142. derby a Slavia zase v netradiční kombinaci. Bílé dresy, modré trenýrky a modrobíle pruhované štulpny. Odleva stojící jsou kapitán mužstva Štádler, Hildebrandt, Hubálek, Fiktus, Pešek, Trubač a Kocourek, v dolní řadě odleva pak Muzikář, Jonák, Ipser a Pičman. Příští derby na Spartě už zase budou červenobílí, ale to nikdo ještě netuší.

3. Velikonoce 1956
Fotbalová Slavia - Velikonoce 1956.
Konečně zase červenobílí! Je neděle. 2. dubna odpoledne. Začíná mezinárodní Velikonoční turnaj. Na sparťanský trávník vybíhá jedenáctka v nových, nažehlených červenobílých dresech. Jako za Pláničky a Bicana. Stadion bouří, tleská, mnozí fanouškové slzí radostí, fotografové se sbíhají, nelze přece propást ten slavnostní okamžik!

Před jejich objektivy předstupuje tato památná jedenáctka: v horní řadě odleva Kocourek, Andrejkovič, Jareš, Hildebrandt, Hubálek, Pešek a kapitán mužstva Štádler, v dolní řadě odleva jsou Fiktus, Jonák, S. Hlaváček a Svoboda.

Traduje se hrubá věta "Todle někdo vodsere!" – prý ji řekl prezident Antonín Zápotocký (byl v lóži na hlavní tribuně), prý to byl redaktor Josef Laufer (popřel to, byl přitom se správcem Polťákem v kabině mužstva), a dokonce i nejvyšší zástupce sjednocené tělovýchovy František Vodsloň (seděl na hlavní tribuně v první řadě), leč skutečného autora vypátrat nelze.

Možná šlo jen o báji a mýtus. Slavii už z tak slavných dresů nadále nikdo nesvlékal.

4. Velikonoce 1956
Fotbalová Slavia - Velikonoce 1956 - část druhá.
Znovu… a vítězně! Červenobílá jedenáctka poráží v euforii a po nadšeném výkonu na úvod tohoto turnaje Hajduk Split 3:1, druhý den opakuje týž výsledek s IFK Göteborg a turnaj na Spartě vyhrává! Momentka z úvodního duelu s Hajdukem zachytila v záklonu po odhlavičkování vysokého centru nejlepšího muže zadních řad slávistů Hildebrandta, kterému asistují Štádler a Andrejkovič, útočník hostí Veselinovič klečí na zemi už bez šance zasáhnout do hry.

5. Jaro 1956
Fotbalová Slavia - Jaro 1956.
Jen pět týdnů po Velikonocích zase nejtradičnější derby na Letné. Už 143. v pořadí. Po sérii devíti vzájemných zápasů v neslávistickém oblečení přichází opět potěšení příznivců. Obě strany mají ještě socialistické názvy, ale tradiční dresy. Slávista Jareš (střelec vůbec prvního znovu červenobílého gólu proti Hajduku a pozdější trenér Slavie) tentokrát neuspěl, v hlavičkovém souboji byl úspěšnější sparťan Procházka, stejně tak i celé jeho mužstvo. Výsledek? 1:0 pro Spartu.

6. Léto 1956
Fotbalová Slavia - Léto 1956.
Dnes by to byl zápas Slavie proti Dukle, tehdy se v lize hrálo v Edenu pod názvy Dynamo – ÚDA. Soutěž se hrála naposledy sovětským systémem jaro–podzim. Červenobílí i soupeř v tradičním oblečení. A aktéři tohoto duelu? Dva, kteří oblékli i reprezentační dres. Domácí Andrejkovič brání a hostující kanonýr Dvořák se snaží soupeře obejít.

7. Podzim 1956
Fotbalová Slavia - Podzim 1956.
Slavné jihoafrické turné červenobílých s hrajícím trenérem Pepim Bicanem. Snímky slávistů se objevují ve všech tamních denících i magazínech. Probíhá slavný Johannesburský festival (La Scala, London Philharmonics, od nás Vlachovo kvarteto), čeští zástupci vyhrávají pět zápasů (při skóre 23:3) a najdou přemožitele (už notně utrmácení) až v posledním duelu svého turné (0:2).

Tam už je odkryta rouška tajemství, proč se mohla slávistická obec vrátit k tradičním dresům. Šlo o obchod (náš podnik zahraničního obchodu) s takovými komoditami jako zlato (třetina světové těžby je právě v tomto koutu Afriky) a diamanty. Obchodovat je potřeba.

Jihoafrická republika je v klatbě pro apartheid. Musí tedy cestovat také někdo, kdo je u nás také v klatbě (rozhodně ne Dukla, Sparta či Slovan), ale musí hrát v tradičním dresu a s tradičním označením (tedy: doma Dynamo, v Jihoafrické republice Slavia). Takové rozhodnutí na nejvyšších místech prý padlo v Praze už na jaře. Shodou okolností právě o Velikonocích…

8. Konec roku 1956
Fotbalová Slavia - Konec roku 1956.
Slavná hokejová legenda žijící v zahraničí Josef Maleček (na snímku se slavným útočníkem Montreal Canadiens Mauricem Richardem) a jeho rozhovor s Bicanem na vlnách rozhlasové stanice Svobodná Evropa. To byl další amen nad Pepim.

Znovu ho z klubu vyhodili a až do roku 1964 (to se Dynamo stalo opět Slavií) se nesměl objevit v žádné ročence, klubové brožuře ani v zápasech starých internacionálů.

Co hrozného řekl? Přibližně asi toto: "Žádné utlačování ani lynčování černých jsem neviděl, dokonce tam mají fotbalově hodně slibné černé chlapce a ti mají možnost za své kluby hrát. Naši funkcionáři si museli tam získané šperky a cennosti nechat poslat lodí, mělo jich být tolik, že by letadlo mělo nadváhu a prý ani nevzlétlo."

Autoři: