Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Arsenal propustil maskota. Fanoušci protestují, pomoc nabízí i přeplacený vyděděnec Özil

Zůstane maskot Gunnersaurus v Arsenalu? foto: Webové stránky Eurosport.

Londýn - Koronavirus zasáhl sportovní svět brutálním způsobem. Třeba londýnský Arsenal musel kvůli úsporám propustit 55 zaměstnanců klubu. Odskákal to také Jerry Quy, který se dlouhých 27 let staral o zábavu na stadionu v kostýmu maskota Gunnersaura. S nečekaným řešením a záchranou smutné situace přišel mezi fanoušky neoblíbený Mesut Özil.
  8:48

Krok nejvyšších představitelů Arsenalu se setkal s řadou negativních reakcí. Někteří příznivci si stěžovali, že bylo s věrným patriotem klubu takto zameteno, jiní se zase pozastavili nad utracenými penězi během přestupového období. Třeba záložník Atlética Madrid Thomas Partey vyšel londýnský celek na 1,3 miliardy korun.

Maskot Arsenalu Gunnersaurus a Mesut Özil.
Maskot Arsenalu Gunnersaurus s kapitán Pierrem-Emerickem Aubameyangem.

„Nemělo by to být nutností, ale možná je to dobrý krok. Třeba se hráči a trenéři Arsenalu spojí a vyřeší tuto absurdní situaci,“ napsal na Twitter moderátor a bývalý anglický útočník Gary Lineker.

„Velká část podporovatelů Arsenalu, jimž je teď mezi třiceti a čtyřiceti, s ním vyrostla. Za mě je to velice špatné rozhodnutí,“ přidal se Paul Merson, který na konci minulého století oslavil s Gunners dva ligové tituly.

Vízek k Panenkovi: Tonda covid zvládne, komunikuje, v nemocnici je hlavně preventivně

Fanoušci zprvu nešetřili ani Özila, který to u nich má dosti nahnuté. Německý fotbalista totiž na jaře odmítl snížení platu i přes to, že si týdně přijde na více než deset milionů korun. 

Zároveň je třeba uvést, že v dosavadním průběhu této sezony nezasáhl do jediného utkání. Přítomen nebyl ani na lavičce, zůstal jen na tribuně. V Londýně už s ním nepočítají. Svědčí o tom i fakt, že jej trenér Mikel Arteta vynechal z osmadvacetičlenné nominace pro Evropskou ligu.

Dobrým skutkem a nabídkou pomoci propuštěnému maskotovi si Özil koupil částečný odpustek alespoň u fanoušků. „Moc mě mrzí, že Jerry Quy, oblíbený a věrný Gunnersaurus, se stal přebytečným. Nabízím, že dokud budu hráčem Arsenalu, budu hradit jeho plat, aby mohl Jerry i nadále pokračovat v práci, kterou tak miluje,“ napsal mistr světa z roku 2016.

K Özilovi se přidali i další. Na internetovém portálu GoFundMe vznikla v pondělí na podporu sbírka s názvem „Save Gunnersaurus“ (Zachraňte Gunnersaura), kde se zatím vybralo přes 320 000 korun.

Vedení Arsenalu se k celé situaci ještě nevyjádřilo.