Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Baráž bude blízko. Nebo Bílek na odpis

Sport

  11:00
GLASGOW/PRAHA - Lepší pojmenování se hledá těžko. České fotbalisty čeká v sobotní kvalifikaci o Euro 2012 zápas na hraně. Po vystoupení ve Skotsku mohou mít po delší době důvod k radosti. Na omluvu za srpnový propadák v Norsku fanoušci netrpělivě čekají. Kdyby nepřišla, může to mít naopak okamžité důsledky pro trenéra Michala Bílka.

Česko - Skotsko (Roman Hubník dáva branku). foto: ČTK

„Nachází se 90 minut od možného odvolání,“ poznamenal ve svém komentáři deník The Times. V případě porážky by Bílek skutečně těžko vysvětloval, že má situaci pod kontrolou. „Vůbec si nepřipouštím, že by to nevyšlo,“ tvrdil kouč při zveřejnění nominace.
Přímo v Glasgow přirovnal situaci k začátku kvalifikace, do níž Češi vstoupili porážkou s Litvou a potom museli doma porazit Skotsko. Povedlo se to a stejný vývoj by si Bílek vysnil také nyní. Za vítězství by byl vděčný nejen on, přineslo by do rozjitřené atmosféry kolem týmu uklidnění. 

Jedna příznivá zpráva dorazila už v předstihu z Kaunasu. Litva tam včera ani napodruhé neporazila outsidery z Lichtenštejnska, a téměř tím vypadla z postupových kalkulací. I když teoreticky je potřeba počítat také s Lichtenštejnskem.

Druhé místo znamená účast v baráži. K jejímu potvrzení by v případě výhry ve Skotsku stačilo Česku málo. Získat bod ve zbývajících dvou utkáních se suverénním Španělskem a v Litvě. Také remízou by si udrželi Rosický a spol. od ostrovního soupeře výrazný odstup.

Sebereflexi prý mají za sebou

Skotsko - Česko

- kvalifikace o Euro 2012, skupina I
- sobota od 16.00 v Glasgow
- vysílá ČT4
- hlavní rozhodčí: Blom (Niz.)

PRAVDĚPODOBNÉ SESTAVY

Skotsko: McGregor - Bardsley, Caldwell, Berra, Crainey - Snodgrass, Brown,  Fletcher, Morrison, Naismith - Miller.
Česko: Laštůvka - Pospěch, Sivok, Rajnoch, Kadlec - Hübschman,  Jiráček - Petržela, Rosický, Plašil - Baroš.

Páteční výsledek: Litva - Lichtenštejnsko 0:0.

Zbývá odehrát - 6. září: Španělsko - Lichtenštejnsko, Skotsko - Litva. 7. října: ČESKO - Španělsko, 8. října: Lichtenštejnsko - Skotsko, 11. října: Litva - ČESKO, Španělsko - Skotsko.

TABULKA SKUPINY
1. Španělsko 5 5 0 0 15: 5 15 
2. ČESKO 5 3 0 2 6: 3 9 
3. Litva 6 1 2 3 3: 8 5 
4. Skotsko 4 1 1 2 4: 5 4 
5. Lichtenštejnsko 6 1 1 4 3: 10 4 

V opačném případě se však dá čekat drama do poslední minuty. Loni v Praze předvedla reprezentace právě proti Skotsku nejlepší výkon za téměř tři roky, co ji Bílek vede. Ostrovní soupeř prohrál 0:1 a zanechal za sebou podivný dojem kvůli taktice založené na urputném bránění.

Na zaplněném stadionu Hampden Park v Glasgow se chystá předvést v jiném světle. Některá prohlášení působí až přehnaně. „Na fotbal Barcelony i španělské reprezentace se krásně dívá. Proč se nepokusit o totéž, když se prokázalo, že tahle strategie funguje?“ přemítal trenér Craig Levein. „Pokud se to povede, rád jim pogratuluju. Spíše si myslím, že jde o hru slov,“ zareagoval na odvážný záměr domácích záložník Tomáš Hübschman.

Těžko čekat gejzír fotbalových parád, ani jeden z týmů neprožívá zářivé období. Skotové se nacházejí v žebříčku FIFA až 13 míst za Českem, které se propadlo v posledním vydání na 42. příčku.

V české sestavě se nejvíc řeší obsazení dvou postů. Místo zraněného Petra Čecha se do branky dostane nejspíše Jan Laštůvka, ačkoliv nemá ani jeden reprezentační start. V tom měl výhodu Jaroslav Drobný, který však kvůli nepřesvědčivým výkonům v Hamburku slyšel na svoji adresu v poslední době hodně kritiky. Laštůvka nebude pravděpodobně jediný debutant v sestavě. Do zálohy by se měl postavit Petr Jiráček. Jeho solidní forma z Plzně, kterou pomohl dotáhnout do Ligy mistrů, bere Bílek jako záruku, že v náročném testu obstojí.

Největší změna se však musí odehrát v přístupu českých fotbalistů. Kdyby měli předvést lenivý projev jako v Norsku, koledovali by si o další políček. Sebereflexe podle kapitána Tomáše Rosického proběhla při sledování videa úspěšně. „Koukali jsme na to a jen se sami divili, co za šílenosti jsme tam ukázali. Takový laxní výkon už nemůžeme podat,“ řekl hráč londýnského Arsenalu. Snad má pravdu.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...