Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Baroš chce proti Itálii hrát

Sport

  14:05
Praha - Český útočník Milan Baroš bude ve čtvrtek připraven nastoupit do utkání proti Itálii, v němž se bude rozhodovat o postupu českých fotbalistů do osmifinále. Baroš kvůli poraněnému chodidlu nenastoupil v prvních dvou zápasech.

Milan Baroš foto: KARIM JAAFAR AFP

Český útočník dnes už s mužstvem absolvoval celý trénink a oznámil, že by chtěl v klíčovém utkání proti Itálii hrát. Pravděpodobně se ale neobjeví v základní sestavě, do hry by zřejmě zasáhl až v průběhu zápasu. "Ta noha není stoprocentní a kdyby nešlo o mistrovství světa, asi bych se na to vykašlal. Ale jsme ve složité situaci a já chci týmu pomoci. S tou nohou se dá hrát," řekl dnes novinářům po tréninku Baroš. Podle něj bude důležité, v jakém stavu bude jeho chodidlo dnes večer. "Teď jsem rád, že jsem absolvoval první trénink s týmem. Uvidíme, jak to bude vypadat po dnešní zátěži," uvedl Baroš, který v pondělí poprvé vyklusával.

Nejlepšího kanonýra předloňského mistrovství Evropy v Portugalsku trápí poraněná šlacha v levém chodidle už od 3. června, kdy se zranil v přípravném utkání v Praze proti Trinidadu a Tobagu. Od té doby se pouze věnoval rehabilitaci, až poslední dny přinesly zlepšení. "Nebylo to pro mě jednoduché, když jsem sledoval kluky, jak jdou do zápasu na mistrovství a já přitom seděl na lavičce. Jednou je člověk dole a jednou nahoře, ale mě to zranění postihlo v ten nejnevhodnější moment," litoval Baroš. "Musím poděkovat všem klukům z mančaftu, trenérovi, lékařskému vedení a také doktorovi, který za mnou přijel z Kolína nad Rýnem, všichni mi hodně pomohli," prohlásil.

Baroš si dnes mohl pochvalovat, že stav jeho zraněného chodidla se oproti posledním dnům zlepšil, i když prý situace stále není ideální. "Je tam pořád ta krevní sraženina, šlacha mě tahá a v podvědomí to pořád mám," uvedl. "Když jdu třeba do sprintu, nebo změním směr, tak to cítím. Musím se soustředit na každý krok, ale s balonem mě to už třeba neomezuje," řekl
Baroš, kterému pomohly i podle počítače speciálně vytvořené vložky do kopaček. "Prý rozloží váhu na celé chodidlo, šlacha by se tak měla uvolnit," poznamenal Baroš. Plánuje, že do utkání s Itálií nastoupí jen s obstřikem proti bolesti.

Trenéra Karla Brücknera přítomnost Baroše potěšila. "Trénuje už druhý den, což je velmi dobrá zpráva a je tu velká naděje, že na zápas s Itálií bude připraven," prohlásil kouč, který současně nepřímo potvrdil, že  dalšího maroda Jana Kollera nemůže využít. "Pro oba případy ale platí, že je pro mě nejdůležitější jejich zdraví," uvedl trenér.

Fotbalisté stejně jako před minulými dvěma zápasy trénovali standardní situace, o čemž svědčily plastové figuríny, které na hřiště přinesli domácí pořadatelé. Závěr tréninku, který byl otevřen pro média, sledovalo velké množství italských novinářů. Ti byli překvapeni přítomností Vladimíra Šmicra, který dorazil do dějiště turnaje podpořit své spoluhráče a dnešní trénink sledoval u postranní čáry. "Snad jsem klukům přivezl štěstí a zůstaneme zde co nejdéle," uvedl útočník, který ze soupisky pro šampionát vypadl těsně před odjezdem kvůli zraněnému kolenu.
Autoři: ,