Středa 5. června 2024, svátek má Dobroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Baroš se cítí skvěle

Sport

  17:55
PRAHA - Jak se cítí v Galatasarayi Istanbul, jak ho povzbudilo báječné střelecké obrození nebo jak si užívá nebývalé popularity, kterou si v Turecku svým brankostrojem vysloužil? Na žádnou z takových otázek fotbalový útočník Milan Baroš dnes nereagoval proto, že má takovou domluvu s klubem. Stejně argumentoval i na minulém reprezentačním srazu před měsícem.

Milan Baroš na tréninku reprezentace před kvalifikací na MS. foto: ČTK

Znovu svolil jen k odpovědím na dotazy týkající se národního týmu. S ním bude v následujícím dvojzápase v Polsku a se Slovinskem usilovat "o co největší možný počet získaných bodů". "Vždycky myslíme na vítězství, ale třeba si po zápase v Polsku řekneme, že i remíza je dobrá," uvedl Baroš.

O ničem jiném šestadvacetiletý hráč vyprávět nechtěl. "Ano, cítím se teď dobře," řekl Baroš, když se měl rozhovořit o tom, jakou formu si z Turecka přivezl. Myslí si Baroš, že se vrací zpět k vrcholu, na němž se ocitl po mistrovství Evropy v roce 2004, které si podmanil jako jeho nejlepší střelec? "Nevím, uvidíme. Vždyť jsem i po Euru už měl dobré momenty," reagoval Baroš s unaveným úsměvem na rtech.

V minulých týdnech v Galatasarayi výrazně ožil, v posledních pěti zápasech nasázel sedm gólů. Ale víc o svých pocitech a všem, co se týká jeho nového klubu, hovořit odmítl. "Po dohodě s klubem jsme dospěli k tomu, že na akci národního týmu budu mluvit jen o něm. Ctím prostě jeho nařízení. Vám se to možná nelíbí, ale já s tím nic nenadělám," opakoval novinářům stále dokola Baroš. Ani na okamžik se nenechal vtáhnout do začínající debaty o istanbulském velkoklubu.

To, jak se rozstřílel, ho však podle všeho těší. "Ale já se i v minulosti cítil dobře. Jestli teď budu pod tlakem, když přišly góly? Za poslední roky jsem byl pod obrovským tlakem pořád a tento tlak je spíš pozitivní. Pro mě je hlavní, abych v nároďáku odvedl maximum a uspěli jsme jako tým," tvrdil Baroš.

Nic by si prý nedělal z toho, kdyby v reprezentaci nepokračovala jeho úspěšná série z klubu. "Rád bych se prosadil i tady, ale když dá gól obránce a vyhrajeme 1:0, tak budu mnohem radši, než kdybychom prohráli 2:3 a oba góly dal já. V první řadě to prostě musíme zvládnout jako tým," uvedl Baroš.

V minulých dnech se nechal slyšet, jak moc mu v Galatasarayi vyhovuje kombinační fotbal a podpora ofenzivních záložníků Lincolna s Kewellem, kteří mu servírují lahůdkové finální přihrávky.

I bez nich se prý dokáže obejít a také v reprezentaci si se spoluhráči vyhoví, i když mu třeba teď chybí zraněný dvorní nahrávač Tomáš Rosický a další stabilní článek zálohy Jan Polák, jehož také vyřadily zdravotní potíže. "Máme kluky, kteří je dokážou zastoupit. Finálku umí dát Jarda Plašil, ze strany to umí prostrčit a dobře odcentrovat Radek Šírl." Nejvíce Baroše před zápasem těší skutečnost, že se v Chorzówě v sobotu bude opravdu hrát. FIFA nakonec upustila od možnosti utkání kontumovat v neprospěch Poláků poté, co se mezinárodní federaci nelíbilo zasahování tamní vlády do činnosti svazu. "Jestli si máme mistrovství vybojovat, tak ať je to na hřišti," řekl Baroš.

Autor:

Díky této chůvičce už nikdy s miminkem neprobdíte noc!
Díky této chůvičce už nikdy s miminkem neprobdíte noc!

Rodiče budou jistě souhlasit, že vybrat tu správnou dětskou chůvičku je občas dost fuška. Abychom vám pomohli s rozhodnutím, naše dvě redaktorky...