Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Baroš věří v prolomení střelecké mizérie

Sport

  18:05
PRAHA - Fotbalový útočník Milan Baroš během půlročního hostování v Portsmouthu nepoznal, jak chutná radost ze vstřeleného gólu,ale před blížícím se evropským šampionátem zůstává v klidu. Euro je podle něj úplně jiná soutěž, kde nezáleží na tom, jak se hráči brankově dařilo v předchozím průběhu sezony.

MIlan Baroš foto: Lidové noviny

Na dobré náladě navíc Barošovi přidal i sobotní večer, kdy během chvíle získal hned dvě vítězné trofeje. Nejprve jeho Portsmouth vyhrál Anglický pohár a o pár hodin později triumfoval v ligové soutěži Lyon, odkud český útočník v Anglii hostoval.

 Baroš se v klubu naposledy trefil na konci prosince, kdy ještě před svým odchodem přispěl k remíze Lyonu v Nancy. Z dlouhého střeleckého půstu se ale útočník, který ovládl střeleckou tabulku minulého mistrovství Evropy v Portugalsku, nestresuje. "Někdy to tak prostě chodí, že máte období, kdy se gólově nedaří. Mně se to teda ještě nestalo, abych šest měsíců nedal gól, ale takový je někdy fotbal. Já se na to teď už nedívám, už je to jedno. Nezáleží, kdo jakou měl sezonu, co bylo před jedním dvěma měsíci. Jestli dal někdo 20 gólů za sezonu, je to super, ale na Euru se začíná úplně od nuly," řekl Baroš novinářům při dnešním srazu týmu v Praze.

"Naše síla je v týmovém pojetí. Pokud tým zahraje dobře, jednotlivci pak vylítnou. Přiznám, že jsem očekával, že Méďa (Nedvěd) nakonec nepojede. I bez něj a Tomáše Rosického je ale nároďák pořád silný a má tu kvalitu, aby uspěl. Všichni kluci jsou na fotbal nadržení, účast na mistrovství Evropy a světa je vrchol, co s nároďákem můžeme dosáhnout," podotkl Baroš.

Základním cílem prý zůstává postup ze skupiny. "Od toho se všechno bude odvíjet. Je zbytečné říkat, že tam jedeme vyhrát. Musíme se nachystat, abychom splnili ten první cíl. Před čtyřmi lety jsme nebyli daleko od vítězství. Bylo by fantastické, kdybychom teď dopadli ještě lépe," uvedl rodák z Vigantic, který věří, že přispěje k úspěchu i svým dílem. "Oproti Portugalsku jsem zkušenější, vím, co od toho čekat. Nemůžu říct, že jedu na Euro dát čtyři pět branek, jako se mi to povedlo v Portugalsku. Chci být prostě týmu platný. A nemyslím si, že bych to teď měl kvůli tomu, že jsem dal pět gólů v Portugalsku, horší," odmítl Baroš.

I přes nulu v kolonce branek je s půlrokem v Portsmouthu spokojený. "Odehrál jsem své zápasy, i když to určitě mohlo být lepší. Ale vyhráli jsme FA Cup, takže můžeme sezonu hodnotit úspěšně," připomněl český útočník sobotní triumf nad druholigovým Cardiffem ve finálovém zápase.Jen o pár hodin později pak získal další trofej, když jeho Lyon znovu obhájil francouzský titul. "

O své budoucnosti zatím nemá jasno, po sezoně mu v Portsmouthu skončilo hostování. "Teď se soustředím na Euro a nepřemýšlím o tom. Co bude dál, uvidíme až po Euru," dodal.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...