Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Blattera vyšetřují americké úřady včetně FBI. Odstoupil šéf FIFA kvůli tomu?

Sport

  22:35aktualizováno  3. června 12:45
NEW YORK/PRAHA - Předseda světové fotbalové federace Sepp Blatter rezignoval čtyři dny poté, co byl do čela organizace zvolen popáté v řadě. Jako důvod odchodu uváděl, že bojoval za změnu, ale sám to nedokáže. „Jak se zdá, ne všichni stojí za mnou,“ tvrdil v úterý v podvečer. Jenže o pár hodin později přinesl deník New York Times informaci, že Blattera kvůli korupci vyšetřuje FBI.

Sepp Blatter oznamuje svou rezignaci na post šéfa FIFA. foto: Reuters

Evropa slaví Blatterův konec: Co se stalo? Kdo ho zastřelil?

Informaci o vyšetřování devětasedmdesátiletého funkcionáře i ze strany amerických žalobců zveřejnila také televize ABC News.

„Aby si při vyšetřování své kauzy pomohli, budou to chtít svést na toho nejvyššího,“ řekl anonymně jeden z jejích zdrojů.

Serveru New York Times sdělilo několik amerických představitelů justice pod podmínkou anonymity, že se snaží pro případ proti Seppu Blatterovi získat spolupráci někoho z vrcholných představitelů FIFA.

FBI odnáší důkazy ze sídla americké fotbalové federace CONCACAF v Miami na Floridě.

Poslední aféra vypukla minulý týden těsně před volbou šéfa federace v Curychu. Zatčeno bylo 14 lidí, kteří čelí obvinění z korupce při volbě pořadatelů nebo prodeji marketingových práv.

Podle amerických a švýcarských vyšetřovatelů sahají některé případy až do 90. let a úplatky dosáhly celkové výše několika stovek milionů dolarů. „Dělali to znovu a znovu, rok co rok, turnaj za turnajem,“ řekla k přijímání úplatků fotbalovými činovníky americká ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová.

FBI se zatím odmítla k informaci vyjádřit, protože Blatter nebyl veřejně označen za toho, který je vyšetřován. Americké úřady před týdnem obvinili devět vlivných fotbalových funkcionářů a pět manažerů z marketingových společností z rozsáhlého korupčního jednání. Čelí podvodu, úplatkům, praní špinavých peněz v souhrnu kolem 150 milionů dolarů.

Blatter mezi nimi není. Švýcarská justice, který vede souběžné vyšetřování, v úterý potvrdila, že ani ona devětasedmdesátiletého funkcionáře nevyšetřuje. „Zaznamenali jsme, že Blatter odstoupil, ale my ho nevyšetřujeme. Nicméně jeho rezignace na probíhající řízení mít vliv nebude,“ uvedla v prohlášení švýcarská prokuratura.

Pořadatelé nadcházejících šampionátů mají obavy

Podobnými metodami se FBI snaží donutit obviněné, aby vypovídali o svých nadřízených. Jenže také to může být naopak: FBI může udělat dohodu s Blatterem...

Mluvčí úřadu jen řekl, že vyšetřování i přes čtrnáct obviněných pokračuje dál. I když to jsou obvyklá nic neříkající slova, tentokrát opravdu sedí.

Nyní se hledá důvod ve vyšetřování amerických úřadů. Mluví se o právní zranitelnosti Blattera, údajných úplatcích při volbě pořadatelů mistrovství světa 2018 v Rusku a 2022 v Kataru. Arabská země také vyjádřila obavy, aby o pořadatelství nepřišla.

„Kdybych byl v katarském organizačním výboru, nespal bych moc dobře. Myslím, že se objeví důkazy, které odhalí, že volby nebyly úplně férové. A jestli se to stane, mělo by se hlasovat znovu,“ prohlásil šéf anglické asociace Greg Dyke.

Nebo se pro Blattera situace stala neudržitelnou ve chvíli, kdy mezi podezřelé v korupční aféře zařadil generální sekretář FIFA Jérome Valcke. Podle deníku New York Times v roce 2008 poslal deset milionů dolarů na účet bývalého viceprezidenta FIFA Jacka Warnera, jednoho ze zatčených.

FIFA vysvětlila, že skutečně peníze na účet konfederace Severní a Střední Ameriky (CONCACAF), jejímž byl Warner předsedou, poslala, ale v rámci charitativní akce na podporu afrických přistěhovalců v karibských státech.

Kdo by mohl být nástupcem švýcarského funkcionáře? 

Svou kandidaturu zvažuje jihokorejský miliardář a většinový vlastník společnosti Hyundai Čong Mong-jun. Zájem o funkci projevil také bývalý slavný brazilský fotbalista Zico. Podle venezuelského prezidenta Nicoláse Madura by Seppa Blattera měl nahradit slavný Argentinec Diego Maradona.

Obvinění z korupce ve FIFA jsou na seznamu Interpolu

Mezinárodní policie Interpol zařadila šest mužů vyšetřovaných kvůli korupci ve FIFA na seznam nejhledanějších osob. Jsou mezi nimi i dva bývalí členové výkonného výboru světové fotbalové federace Jack Warner a Nicolás Leoz.

Dalšími muži na seznamu jsou Brazilec José Marguiles, Argentinci Alejandro Burzaco a Hugo a Mariano Jinkisové, kteří čelí obvinění z korupce při nakupování vysílacích práv na fotbalové turnaje. Na úplatcích údajně zaplatili přes 100 milionů dolarů.

Aféra kolem FIFA vypukla minulý týden těsně před volbou nového předsedy. Warner s Leozem byli zadrženi v Trinidadu, respektive Paraguayi. Oba byli posléze propuštěni, ale umístěním na seznam nejhledanějších osob při vycestování ze země riskují další zatčení. (čtk)

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!