Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Boj o skupinu LM stále otevřený. Slavia doma s Midtjyllandem remizovala 0:0

Sport

  22:53
Slávističtí fotbalisté v úvodním utkání závěrečného předkola Ligy mistrů proti dánskému Midtjyllandu branku nedali, ale ani žádnou neinkasovali. Souboj o postup do základní skupiny zůstává před odvetou v Herningu otevřený.

Pokud český šampion příští středu v Dánsku vstřelí gól, bude mu stačit i remíza. Nic jednoduchého ale na Slavii jistě nečeká, o tom se ostatně v úterý večer v prázdném Edenu přesvědčila dostatečně.

ONLINE REPORTÁŽ JSME SLEDOVALI ZDE

Byla to taktická bitva, fotbalové šachy, válka. Spoustu střetů, soubojů, ten zápas musel oba týmy hrozně bolet, byl fyzicky náročný, nesmírně vyrovnaný.

Úvodní zápasy 4. předkola fotbalové Ligy mistrů:

Mistrovská část:

Maccabi Tel Aviv - Salcburk 1:2 (1:0)

Branky: 9. Biton - 49. Szoboszlaj z pen., 57. Okugawa.

Slavia Praha - FC Midtjylland 0:0

Nemistrovská část:

Krasnodar - PAOK Soluň 2:1 (1:1)

Branky: 39. Claesson z pen., 70. Cabella - 32. Pelkas.

Slavia k němu od léta všechno směřovala, po roce jí do kasy znovu může přinést pohádkové peníze. Jen za účast v základní skupině Ligy mistrů UEFA odměňuje kluby bezmála 400 miliony korun, další stamiliony si navíc mohou vydělat na základě dalších výsledků.

A na průběhu úvodního duelu play off v Praze bylo tohle všechno hodně znát. Hrálo se opatrně, na jistotu, bez velkých šancí, bez výraznějších emocí...

To samozřejmě i kvůli prázdnému hledišti, kterým se před utkání rozléhala známá znělka fotbalové Ligy mistrů. Byl to smutný pohled, fanoušci zápasu chyběli, Slavia neměla v zádech podporu bouřlivé tribuny Sever, která z ní zvlášť v podobně velkých a důležitých chvílích umí vymáčknout maximum.

Jen si vzpomeňte, jak červenobílým ve stejné fázi pomohla třeba před rokem, kdy doma přetlačili rumunskou Kluž a po dvanácti letech postoupili mezi evropskou elitu.

Slavia v Lize mistrů
Slavia v Lize mistrů

Teď v cestě Slavii, zdá se, stojí zdatnější protivník.

Dánský mistr Midtjylland, tým plný urostlých borců, silných, rychlých, ale také technicky skvělé vybavených.

Trvalo, než hosté ukázali vyhlášenou zbraň, kterou jsou standardní situace. Ale když po necelé hodině Dreyer přece jen přesně rozehrál přímý kop na útočníka Kabu, byla z toho největší možnost v zápase. A perfektní zákrok Koláře.

Slavia měla dlouho územní převahu, držela balon, ale nedokázala se prosadit přes kompaktní blok soupeře. Možnosti měla jen po střelách z dálky, které ovšem Masopust, Stanciu i kapitán Bořil, jeden z nejlepších slávistů, směrovali do brankáře Hansena.

Midtjylland od začátku vysoko napadal, dorážel i na gólmana Koláře, který při rozehrávce v úvodu nezvykle dvakrát chyboval, později se ale ze svých zaváhání několikrát vykoupil. Zatímco v první půli měli opticky víc ze hry domácí, po přestávce se karta otočila a právě Kolář slávisty držel.

O reflexu proti Kabově hlavičce už byla řeč, zákrok proti ráně kapitána Sviatchenkovi, jemuž nechtěně nalil špatným odkopem do šance domácí záložník Ševčík, byl možná ještě složitější.

Potvrdila se slova slávistického trenéra Jindřicha Trpišovského, jenž před utkáním soupeře chválil: „Mají velice kompaktní mužstvo. V jejich kádru sice nenajdete žádné velké hvězdy, ale jsou hodně pracovití. Jsou dlouho pohromadě a když se na ně díváte, zjistíte, že mají jen minimum slabin.

Stejně jako jeho protějšek Brian Priske, kouč Midtjyllandu, nemluvil o favoritovi. Oba trenéři očekávali vyrovnané bitvy, v nichž budou rozhodovat drobnosti. Jak vidno: měli pravdu.

Předzápasové sestavy:

SK Slavia Praha: Kolář – Coufal, Zima, Hovorka, Bořil (C) – Holeš – Masopust, Stanciu, Ševčík, Olayinka – Tecl.
Náhradníci: Kovář – Kúdela, Provod, Takács, Malinský, Traoré, Musa.

FC Midtjylland: Hansen – Andersson, Sviatchenko (C), Scholz, Paulinho – Cajuste, Ogochukwu, Evander – Dreyer, Kaba, Mabil.
Náhradníci: Andersen – Cools, Sisto, Kraev, Manjrekar, Anderson, Júnior Brumado.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!