Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Budu zpívat obě hymny, říká Eduardo, Brazilec hrající za Chorvatsko

Sport

  10:00
Úvodní utkání mistrovství světa ve fotbale mezi Brazílií a Chorvatskem bude mít pro jednoho z účastníků speciální nádech. Útočník Eduardo se narodil v Brazílii, avšak již několik let reprezentuje právě Chorvatsko. Při zahájení zápasu chce zpívat hymny obou týmů.

Eduardo v souboji s Tomášem Rosickým. foto: ČTK

Rodina bývalého hráče Arsenalu, jenž získal chorvatské občanství po šesti letech strávených v Dinamu Záhřeb, říká, že Eduardo je "pracovně" Chorvatem, avšak "v srdci" stále Brazilcem. Za svou novou zemi nastoupil k 63 zápasům, v nichž vstřelil 29 gólů.

"Fandím Eduardu da Silvovi, chápu, jak moc je to pro něj důležité, ale zároveň fandím Brazílii," svěřila se pro list Independent matka jednatřicetiletého hráče, která žije v Brazílii. "Eduardo mi řekl, že bude zpívat hymny obou zemí," dodala.

Zazpívá dvě hymny i Costa?

Eduardovo působení u Gunners, jak se Arsenalu přezdívá, bylo ukončeno těžkým zraněním. V únoru 2008 si zlomil nohu tak nešťastně, že nemohl hrát celý rok. V roce 2010 pak za 6 milionů liber přestoupil do Šachtaru Doněck, kde působí dodnes.

V podobné situaci jako Eduardo se na mistrovství světa ve fotbale nachází i útočník Chelsea Diego Costa. Ač narozen v Brazílii, reprezentuje Španělsko. Pokud se oběma výběrům bude dařit, může se Chorvatsko se Španělskem setkat mezi nejlepšími 16 týmy.

Jak si Eduardo povede při fotbale i zpěvu sledujte již 12. června, kdy v Brazílii začíná fotbalový svátek.