Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Zelenka: Když se Spartě nedaří, je lepší nevylézat z domu

Sport

  18:00
PRAHA - Na Letné zažil Lukáš Zelenka dva tituly, reprezentační pozvánky, ale také méně úspěšné časy včetně dvou odchodů současného generálního sportovního manažera Jaroslava Hřebíka. A jak to ve Spartě tehdy chodilo po překvapivých ztrátách? Nálada na tréninku podle Zelenky nebyla zrovna idylická. „Najednou se všichni snažili být mnohem agresivnější, někdy jsme se i trochu pokopali. Když někdo zkazil přihrávku, hned byli všichni ve stresu.“

Bývalý sparťan Lukáš Zelenka se odmítá se současnou situací v klubu smířit. foto: MAFRA

Jak se prožívá ve Spartě neúspěch, jakým byla nedělní porážka v Příbrami?
Tipoval bych, že hrozně. Myslím, že delší dobou je atmosféra špatná, to je konečně vidět na výkonech hráčů. Asi je to tam trochu napjaté.

Jak vypadal trénink po utkání, ve kterém došlo k překvapení na úkor Sparty?
Je to hodně o nervech. Najednou se všichni snažili být mnohem víc agresivní, někdy jsme se i trochu pokopali. Když někdo zkazil přihrávku, hned byli všichni ve stresu. Záleží na trenérech a vedení, jak to řeší.

Existuje způsob, jak se z podobné nálady dostat?
Vyhrát v Liberci. Nic jiného nezbývá. Samozřejmě je to těžké, protože i fanoušci začínají být naštvaní. Kluci musí být odolní, v tom je Sparta specifická.

Doléhá na hráče podobná atmosféra i v běžném životě mimo tréninky?
Samozřejmě. Není to příjemné, když o sobě čtete jen samá negativa, jak prohráváte.

Pamatujete si, jak jste to prožíval vy?
Na ulici mi to nikdo nepředhazoval. Když jsme ale měli takovou sérii, raději jsem zůstával doma a nikam moc nevylézal. Doporučil bych, aby to udělali stejně a vyhráli v Liberci. Jinak to bude tragédie.

Je tady možnost, že by sparťanské publikum odpustilo ztrátu titulu, kdyby se Sparta zlepšila v příští sezoně?
Pro Spartu je důležité zvládnout zápas v Liberci. Pokud se to nepovede, otočí se pro ní vlastní fanoušci. Aby to pak neskončilo jako v roce 2006, kdy se hrálo v hrozné atmosféře, když celý stadion skandoval Hřebík ven. Sparta musí být první, řeči o koncepci budou znamenat jen kecy.

Rozhodne se o držiteli titulu už v příštím kole?
Můj tip na výsledek je remíza. Nebude to úplně ten nejdůležitější zápas a o mistrovi se rozhodne až potom.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Autor: