Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Češi v generálce hladce porazili Trinidad a Tobago

Sport

  19:37
PRAHA - Žádné velké komplikace nepřipustili čeští fotbalisté v posledním přípravném zápasem před mistrovstvím světa. V dnešním zápase hladce porazili dalšího účastníka MS Trinidad a Tobago 3:0.

Český fotbalista Pavel Nedvěd v zápase proti Trinidadu a Tobagu. foto: AFP

Dali tak současně dárek kouči Karlu Brücknerovi, který dnes vedl reprezentaci v jubilejním 50. utkání. Všechny tři góly padly ještě před poločasem: dva vstřelil Jan
Koller, třetí přidal Pavel Nedvěd.

Na Letnou nakonec přišlo ve slunečném počasí více fanoušků, než se očekávalo, a fotbalisté se jim chtěli hned od úvodu odvděčit atraktivním výkonem. Už po stovce vteřin se po akci z pravé strany pokoušel nohou přelstít brankáře Jacka útočník Koller, ale jeho pokus ještě dokázal Andrews odvrátit do bezpečí. V šesté minutě se ale akce opakovala a Poborský posunul míč přesně ke Kollerovi, který rybičkou dostal český tým do vedení.

Hosté přijeli evidentně jen s přáním zápas přežít s co nejmenším počtem inkasovaných gólů, ale útočné laviny domácího výběru rozkládaly soupeřovu defenzivu velmi jistě. Především středová řada Trinidadu za tou českou zaostávala ve všech směrech.

Na branku gólmana Jacka pálili domácí fotbalisté velmi usilovně a jen díky umění gólmana skotského Dundee hosté neprohrávali o tři branky už po půlhodině. V 18. minutě vyzkoušel jeho postřeh Plašil a ještě větší sílu vložil do další rány Poborský o sedm minut později, oba ale se stejným výsledkem.

To už ale byl stav 2:0, protože ve 22. minutě připravila trojice Baroš, Koller, Nedvěd akci na jeden dotek, kterou kapitán českého celku zakončil přesnou střelou z hranice šestnáctky.

Trinidad se dostával za polovinu hřiště zcela výjimečně, ale pak dokázal, že má lepší hráče především v ofenzivě. Ve 14. minutě měl po zaváhání stoperů velkou šanci Stern John, jenže brankář Čech mu skórovat nedovolil. V závěru poločasu se rozjela spokojeným hledištěm oslavná vlna, a než stačila třikrát oběhnout stadion, bylo to 3:0. Poborský předvedl další kulišárnu a jeho přihrávka Kollerovi před opuštěnou branku nemohla skončit jinak než 42. druhým reprezentačním zásahem exdortmundského kanonýra.

O přestávce se na Letné znovu tleskalo, tentokrát mistrům Evropy z roku 1976, kteří pozdravili diváky z hrací plochy. Ale jejich nástupci se po pauze také činili, i když branky v síti středoamerického týmu už nepřibývaly.

Nejblíže další trefě byl střídající Sionko v 70. minutě, ale jeho střelu po Nedvědově přihrávce dokázal hbitý Jack stáhnout pod tělo. Po řadě změn v druhém poločase už ale české kombinace postrádaly více přesnosti.

Několikrát, jako při Rozehnalově voleji, hosty zachránilo štěstí a s tříbrankovou porážkou nakonec mohli být spokojeni. V Praze se předvedli jako velký outsider šampionátu, zatímco forma českého celku se zřetelně lepší zápas od zápasu. Letenský stadion se s týmem rozloučil skandovaným potleskem a pokřikem 'hoši, děkujem'.

Česká republika - Trinidad a Tobago 3:0 (3:0)
Branky: 6. a 40. Koller, 22. Nedvěd. Rozhodčí: Johannesson - Larsson, Klasenius (všichni Švéd.). ŽK: Charles, Gray (oba Trin.). Diváci: 15.910.
Česká republika: Čech - Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski (74. Mareš) - Poborský (61. Štajner), Polák (61. Heinz), Nedvěd (82. Jiránek), Plašil - Koller (61. Lokvenc), Baroš (46. Sionko). Trenér: Brückner.
Trinidad a Tobago: Jack - Gray, Andrews, Lawrence, A. John (46. Charles) - Edwards (60. Jones), Birchall (46. Whitley), Yorke, Theorbald (77. Wolfe) - S. John, Samuel. Trenér: Beenhakker.

Autoři: ,

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...