Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Na Euro bez manažera. Jeho práci si u reprezentace rozdělí kouč i předseda

Reprezentační trenér Ivan Hašek (uprostřed) sleduje přípravný duel Slavie s Pekingem. foto: Jan Palička, MAFRA

Fotbalová reprezentace na červnové mistrovství Evropy odcestuje bez týmového manažera. Nebude ho mít ani v březnových přípravných zápasech v Norsku a proti Arménii. Vedení asociace zatím náhradu za Tomáše Pešíra, který skončil loni v listopadu i s bývalým koučem Jaroslavem Šilhavým, nenašlo.
  17:21

Přáli si Pavla Nedvěda. Ale když legendární záložník nabídku na začátku roku odmítl, činovníky to tak zaskočilo, že i po osmačtyřiceti dnech po jmenování nového trenéra Ivana Haška zůstává pozice manažera neobsazená.

Jeho roli si mezi sebe rozdělí hlavní kouč se svými asistenty, vedoucí týmu Michal Černý, technický ředitel asociace Erich Brabec, generální ředitel Martin Procházka a rovněž předseda Petr Fousek.

Rozhodl o tom výkonný výbor asociace.

„Na konci listopadu po odehrání kvalifikace a postupu na Euro jsme se primárně soustředili na výběr trenéra. Byli jsme připraveni i na výběr manažera, dva měsíce jsme strávili jednáním s Pavlem Nedvědem, který na poslední chvíli odřekl. V tu dobu už byla celá řada věcí rozjednána. Probírali jsme celou řadu jmen a nakonec jsme se shodli, že tahle varianta je momentálně nejlepší,“ prohlásil Fousek.

„Chci zdůraznit, že v žádném případě není ohroženo zabezpečení naší účasti na Euru, chod přípravy, přípravná utkání, soustředění v Rakousku i samotné působení v Německu. Všechno je zajištěné. Komunikace s hráči probíhá. Trenér a jeho asistenti intenzivně cestují, křižují Evropu sem a tam, jednají s hráči z tuzemských klubů. Vyhodnotíme si to po Euru v červenci.“

Role současného manažera národního mužstva by byla především reprezentativní. Vždyť Nedvěd je osobnost, kterou uznává celý fotbalový svět.

Dosavadní manažeři u reprezentace měli na starosti i práci, která s fotbalem přímo nesouvisí. Někdejší funkcionář Jaromír Šeterle byl pravou rukou Karla Jarolíma.

Pod Jaroslavem Šilhavým dělal bývalý reprezentant Libor Sionko, kterého pak nahradil Pešír, jenž hrál fotbal na nejvyšší úrovni v Česku a prošel i zahraničním angažmá.

„Když to řeknu bez specifikování jmen, dá se to rozdělit na dva okruhy. Byli kandidáti, o které jsme měli zájem a nakonec to z různých důvodů nedopadlo. Pak byli kandidáti, kteří avizovali svůj zájem sami. Ale s žádným to nebylo tak daleko jako s Pavlem Nedvědem. S ním to v podstatě bylo v předvečer dohody. Myslím, že teď je to uzavřená kapitola,“ řekl Fousek.

„Každá varianta má pro a proti, neexistuje boží varianta. Varianta Pavel Nedvěd byla nejlepší, bohužel nedopadla. Je tu ještě jeden faktor - nechtěli jsme, aby do toho někdo naskakoval se zpožděním. Když to přeženu, zvažovali jsme na jednu stranu silné jméno, ale na druhou stranu jsme chtěli i pracovitost a to, co by měl manažer odvádět,“ doplnil Fousek.

Po mistrovství Evropy čeká národní tým na podzim Liga národů a zápasy s Ukrajinou, Albánií a Gruzií. Není vyloučeno, že pozice manažera zůstane i dál neobsazena.

„O téhle záležitosti jsme se radili i s FIFA a UEFA a konzultovali to s řadou zahraničních asociací. Modely jsou různé, zdaleka ne všude mají manažera. Tím nechci říct, že ho nebudeme mít. Nevylučuji žádnou variantu. Teď se soustředíme na to, abych funkčnost byla absolutní. Abychom tak, jak jsme si rozdělili kompetence, beze zbytku připravili mužstvo a všechno co s tím souvisí na Euro,“ řekl Fousek.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...