Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Chceme víc hráčů v nominaci na Euro, přejí si trenéři. Podporují to i Češi

Čeští fotbalisté slaví gól proti Arménii. foto: ČTK

Trenérům fotbalových reprezentací na mistrovství Evropy se nelíbí, že by na vrcholný turnaj do Německa měli nominovat jen třiadvacet hráčů včetně tří brankářů. „Chceme jich mít šestadvacet,“ křičí. Návrh nizozemského kouče Ronalda Koemana podporuje také český trenér Ivan Hašek. Debatovat se o tom bude příští týden na setkání zástupců účastníků Eura v Düsseldorfu.
  16:59

Dvacet hráčů do pole a tři gólmani. To byl standardní počet v nominacích pro vrcholné turnaje mistrovství Evropy i světa.

V létě 2021, kdy i sportovní svět pořád paralyzovala pandemie koronaviru, Evropská fotbalová unie (UEFA) povolila týmům mít v kádrech o tři hráče víc, aby se v případě nákazy nedostali trenéři do těžko řešitelných situací.

Šestadvacet hráčů v nominaci mohli mít také účastníci mistrovství světa v Kataru v roce 2022. Covidová doba sice pominula, ale šampionát se hrál v listopadu a v prosinci.

Letošní Euro mělo být návratem k třiadvacetičlenným nominacím, tak to UEFA už dřív nastavila. Ale nizozemský kouč Koeman přišel s tím, že by mělo být povoleno opět víc hráčů.

Jeho návrh vzbudil spoustu souhlasných reakcí, podporuje ho i česká reprezentace. Hašek bude u toho, když se téma příští týden za účastni všech čtyřiadvaceti účastníků šampionátu bude probírat.

„Trenér Koeman přišel s požadavkem navýšení počtu nominovaných jako první a přidávají se k němu další. Na půdě UEFA jsem ohledně tématu absolvoval několik konzultací. Také my jeho myšlenku většího počtu hráčů jednoznačně podporujeme,“ prohlásil pro agenturu ČTK Petr Fousek, předseda tuzemské asociace a člen výkonného výboru UEFA.

Když česká reprezentace v březnu v přípravných zápasech porazila Norsko i Arménii, trenér Hašek mluvil i o nominaci, kterou bude muset oficiálně zveřejnit v červnu. A do té doby národní tým odehraje maximálně přípravný duel s Maltou.

„Bude to hodně těžké rozhodnutí. Musíme víc jezdit za hráči, abychom je viděli, mluvit s nimi, sledovat jejich zdravotní stav. Nominace rozhodně není hotová. Budeme se snažit vybrat hráče, kteří budou v nejlepší formě a co nejvíce připraveni,“ poznamenal Hašek.

V pondělí bude mít možnost připojit svůj hlas k požadavku, aby byl počet nominovaných větší než třiadvacet. Větší možnost výběru by pochopitelně přivítal každý trenér.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...