Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Chorvatsko má MS na dosah, Švýcarsku pomohla přísná penalta

Sport

  22:57
PRAHA - Fotbalisté Chorvatska v úvodním utkání evropské části baráže v Záhřebu rozstříleli 4:1 Řecko a přiblížili se postupu na mistrovství světa. Ve druhém čtvrtečním utkání Švýcarsko zvítězilo díky diskutabilní penaltě 1:0 v Severním Irsku. Odvety jsou na programu v neděli.

CHORVATSKO. Hned na svém prvním šampionátu v roce 1998 brali bronz, od té doby ale nikdy nepřešli přes základní část a na turnaji v Jihoafrické republice dokonce chyběli úplně. Teď Chorvatsko spoléhá na silnou generaci hráčů, kteří nastupují v předních evropských velkoklubech - třeba na Luku Modriče z Realu Madrid a Ivana Rakitiče z Barcelony. Do Ruska postoupili z baráže. foto: Reuters

Baráž evropské části kvalifikace MS ve fotbale - úvodní utkání:

Chorvatsko - Řecko 4:1 (3:1)
Branky:
13. Modrič z pen., 19. Kalinič, 33. Perišič, 49. Kramarič - 30. Papasthopulos.

Severní Irsko - Švýcarsko 0:1 (0:0)
Branka:
58. Rodríguez z pen. 

Chorvatsko o vysoké výhře rozhodlo už v prvním poločase, který díky penaltě Modriče a brankám Kaliniče s Perišičem vyhrálo 3:1, a jako druhý tým v historii baráže dokázalo dát v úvodním dějství tři góly. Před ním se to v roce 1997 povedlo Jugoslávii v duelech s Maďarskem dokonce dvakrát.
Krátce po přestávce přidal čtvrtý gól Kramarič a Chorvatsko je na nejlepší cestě udržet si stoprocentní barážovou úspěšnost. Z play off už dvakrát postoupilo na mistrovství světa (1998 a 2014) a dvakrát na evropský šampionát (2004 a 2012).

Za Řecko se prosadil pouze Papasthopulos, který po půlhodině hry vyrovnal na 1:1. Zápas se také po dohodě obou svazů hrál bez hostujících fanoušků a stejné opatření bude provázet i odvetu v neděli v Aténách.

Jedinou branku Švýcarska dal v 58. minutě z penalty Rodríguez. Severní Irsko, které v kvalifikační skupině skončilo i před českou reprezentací, však může cítit křivdu, protože rumunský rozhodčí Hategan velmi přísně posoudil hraní rukou Corryho Evanse. Irský obránce navíc dostal žlutou kartu a přijde o odvetu.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...