Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Chovanec uznal, že po přestávce si Sparta o gól koledovala

Sport

  22:16
EINDHOVEN - Sparťanský trenér Jozef Chovanec dobře věděl, že dnešní porážka v Eindhovenu jeho svěřencům hodně zkomplikovala postupové plány, přesto utkání hodnotil s nadhledem. Domácí fotbalisté prý vyhráli zaslouženě, i když podle něj neodehráli zrovna vydařený zápas.

Josef Chovanec, trenér Sparty. foto: ČTK

Dokázali však vstřelit gól, a tak si prý zaslouží postupové oslavy.

Podle sparťanského kouče se zápas odehrával podle očekávaného scénáře.

"Domácí tlačili a naším jediným záměrem bylo jejich nápor otupit a trpělivě čekat, že alespoň nějaký brejk nám pomůže k postupu. Jenže současně jsme nemohli udělat žádnou chybu a to se nám nepodařilo," uvedl Chovanec.

Zalitoval, že právě s Eindhovenem jeho svěřenci podruhé ztratili body v nastavení. "Nemá cenu si stěžovat. Teď se musíme připravit tak, abychom dokázali svého dnešního soupeře následovat po výhře nad Kodaní," prohlásil trenér a přiznal, že si Sparta o branku dlouho koledovala.

"Domácí nás viditelně přehrávali. Hráli jsme jen v hlubokém bloku, neudrželi míč ve středu hřiště, dopředu se vůbec nedostávali a ani rozhodčí nám v některých sporných situacích kolem šestnáctky nepřál. Rozhodující však bylo, že jsme se měli vyvarovat centru před gólem, pak už bylo složité pro Kušníra ubránit vysokého hráče," konstatoval Chovanec.

Vynechal ale obvyklé diplomatické pochvaly, které pronášejí trenéři na adresu soupeře. "Pokud se ptáte, tak dnes se mi Eindhoven vůbec nelíbil a pokud by branku nedal, asi by se dostal pod pořádnou palbu kritiky. Jenže vyhrál a teď může oprávněně slavit, zatímco my musíme věřit, že dokážeme postup dotáhnout i bez Tomáše Řepky," připomněl, že v letenské derniéře ve skupině bude sparťanský kapitán absentovat kvůli žlutým kartám.

Domácí kouč Fred Rutten připustil, že cesta k vítězství byla neobyčejně složitá. "Cílem bylo si již dnes zajistit postup, jenže nevyšel nám plán na rychlou branku a pak už jsme byli trochu v křeči. Musím ale mužstvu složit kompliment, že se dokázalo po pauze ještě více soustředit na defenzivu a nakonec Spartu udolat. Pražský klub byl pro nás dnes opravdu tvrdým oříškem," prohlásil Rutten.

Sparťanští fotbalisté vesměs se svým koučem souhlasili. "K ničemu jsme se v podstatě nedostali, museli jsme pořád bránit, ale taková prohra i přes ten průběh nakonec zamrzí. Když dokážete v tak těžkém zápase udržet bezbrankový stav do poslední minuty, pak už je takové prohry samozřejmě škoda," zlobil se brankář Jaromír Blažek.

Obránce Ondřej Kušnír zpytoval svědomí, protože byl u rozhodujícího momentu utkání. "Ten míč ale propadnul přesně mezi mě a Kadlece, moc jsem s tím už dělat nemohl. Už jsem věřil, že ten bod uděláme. O to více mě prohra bolí, zvlášť když s tímto soupeřem máme svěšené hlavy už podruhé," připomněl domácí remízu, jež se zrodila také v nastaveném čase.

Podle záložníka Juraje Kucky Eindhoven dokonale využil domácího prostředí.

"S přibývajícím časem ještě stupňovali svůj nápor, zatímco my byli strašně zalezlí. Ono je ale těžké v takové fázi nějak měnit tempo hry," hledal slovenský fotbalista vysvětlení, proč středová řada nebyla vůbec vidět.

Nemyslí si však, že by to bylo nezkušeností řady sparťanů. "Je to sice těžká půda, ale taková atmosféra by měla každého nakopnout, a ne se jí obávat. Každý z nás raději hraje před pětadvaceti tisícovkami lidí než před pěti tisíci," srovnal zápas evropského poháru s domácí ligou.

Autor: