Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Collina sliboval méně faulů, ale ty přibývají

Sport

  18:38
PRAHA - Bylo to varování všem, kteří vědomě faulují. "Nechceme žádné zlomené nohy a doktory na trávníku. My, rozhodčí, musíme přimět hráče, aby neohrožovali zdraví soupeřů," vzkázal před nedávným začátkem fotbalových soutěží v Evropě Pierluigi Collina, šéf komise rozhodčích UEFA.

Javier Hernández z Manchesteru United po tvrdém zákroku Ashleyho Colea z Chelsea foto: Reuters

Jenže jeho slova jako by se krátce po vyřčení rozplynula ve větru. Tvrdých zákroků, které mohou ve vteřině proměnit fotbalovou hvězdu v uzlíček neštěstí, přibývá. Hráči, trenéři i rozhodčí neslyší na slova o respektování soupeřů.

Collina by si měl ale zamést i před vlastním prahem. Hned v prvním zápase Realu Madrid v Lize mistrů fanouškům "Bílého baletu" zatrnulo, když byl Cristiano Ronaldo terčem útoku, který mu roztrhl kůži na kotníků. Tentokrát stačilo jen pár stehů. Jerko Leko z chorvatského Dinama Záhřeb nedostal ani žlutou kartu. Rozhodčí odpískal faul, ale netrestal. "Nechtěl jsem Ronaldovi ublížit," dušoval se Leko.

Zároveň ale dodal, že měl od kouče nakázáno hrát tvrdě a rivala nešetřit. "Kdyby jsme Madridu nechali víc prostoru, jen obrovský talent jeho hráčů by nás smetl," bránil se.  Tím vlastně přiznal, že fauloval naprosto vědomě, i když nechtěl nikoho zranit.

V nedělním zápase Realu s Levante to byl zase madridský záložník Ángel Di María, kdo oběma nohama zajel neopatrně do soupeře. Šlo o zbytečný souboj, míč se nacházel hodně daleko od místa činu. Ani tady kosti jako zázrakem nepraskaly. "Musím Levante pogratulovat k simulování, provokování a zdržování. Bylo to chytré, i takový je fotbal," prohodil po zápase ironicky madridský kouč José Mourinho.

Mohou za to rozhodčí nebo hráči a trenéři?

Stěžoval si na nečistou hru nováčka španělské ligy, ale zákrok svého svěřence už nezmínil. Nehodil se mu zrovna do krámu. Přitom je sám známý tím, že taktické fauly jsou základem jeho veleúspěšné strategie.

To samé odpoledne zuřil trenér Manchesteru United Alex Ferguson, když bek Chelsea Ashley Cole fauloval v Premier League Javiera Hernándeze tak, že ani televizní komentátor nevěřil, že útočník odejde po svých. Vyvázl nakonec jen s velkou modřinou. Kdo ale čekal, že anglický reprezentant zamíří rovnou pod sprchu, mýlil se. Ani penalta se nekopala, i když se vše viditelně odehrálo ve velkém vápně.

Přesto se sama nabízí otázka. Mohou za to opravdu rozhodčí, kteří jen dělají chyby jako každý člověk? Nebo je hlavním problémem chování trenérů a hráčů, kteří jdou za každou cenu za vítězstvím - nehledě na ztráty a oběti. Přestože žádný ze zmíněných zákroků neměl fatální následky, jsou důkazem, že Collinovo varování zatím nemá kýžený efekt.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!