Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

De Gea po dvanácti letech opouští Manchester United, nahradit ho může Onana

Erik ten Hag, trenér fotbalového Manchesteru United, děkuje brankáři Davidu De Geovi po vítězství v Evropské lize. foto: AP

Španělský brankář David De Gea opouští po dvanácti letech Manchester United, kde mu skončila smlouva. Dvaatřicetiletý fotbalista za tým odchytal 545 zápasů a s 181 čistými konty sebral letos v únoru klubový rekord Peteru Schmeichelovi. S United slavil triumf v Premier League, obou domácích pohárech i v Evropské lize. O odchodu informoval na Twitteru.
  18:28

Podle britských médií se by se klubové vedení mohlo pokus získat místo něj Andreho Onanu z Interu Milán. Přípravu s United zahájil i český brankář Matěj Kovář, jenž v minulém ročníku hostoval ve Spartě a získal s ní mistrovský titul.

„Dosáhli jsme toho hodně od chvíle, kdy mě Sir Alex Ferguson sem přivedl,“ napsal De Gea fanouškům. „Teď je pravý čas přijmout novou výzvu. Manchester zůstane navždy v mém srdci,“ dodal.

Smlouva mu vypršela 30. června a byť měli na Old Trafford snahu zkušeného gólmana udržet, spolupráci neprodlouží.

Dvakrát získal De Gea po příchodu do Anglie z Atlétika Madrid Zlatou rukavici pro brankáře s nejvíce nulami v sezoně anglické ligy, přičemž rekordmany jsou se čtyřmi triumfy Petr Čech a Joe Hart. Evropskou ligu vyhrál De Gea s United v roce 2017, v poslední době však čelil kritice za své chyby.

Autoři: ,